turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 14:53:28 (68383)
Old Eye is megkérdőjelezte, hogy magam írtam-e a levelet, amikor az alább idézett levelet küldtem neki. Az utolsó sor az előzményre hivatkozik, ami így szólt: "régóta nincs Kolesár (átment ugye az OSM szekerét tolni)". Feltett két kérdést, amit csak én tudtam megválaszolni, átmentem a teszten.

Sziasztok!

Szerintem az osm nem versenytársa turistautak.hu-nak, hanem a jövőjének egyetlen életképes iránya. Mivel az osm pontosan ugyanazt térképezi mint a turistautak.hu, ezért aki ma Magyarországon felmér, az vagy duplán dolgozza bele a két térképbe, vagy csak az egyikbe teszi bele. A dupla munka teljesen redundáns, a megosztottság pedig mindkét tábort gyengíti.

Az osm-mel szemben nem érdemes versenyezni. Az egész világból vannak mögötte fejlesztők, nagy felbontású műholdképek legális átrajzolásával sokkal hatékonyabban és pontosabban tud térképezni, zárolás nélkül egyszerre sokkal többen tudnak rajta gördülékenyen szerkeszteni, továbbá a szabad licenc miatt sokak csak ide hajlandók dolgozni, vagy éppen tömeges betöltésre kész adattal hozzájárulni. Adattartalma a települések belterületén már elhúzott a turistautak.hu előtt, nemsokára külterületeken is megelőzi.

Érdemes volna átállítani a turistautak.hu-t az openstreetmap adataira, minden szolgáltatás működhetne belőle tovább. Így arra sem kellene erőt pazarolnotok, hogy kiismerjétek a működését. Keressetek egy osm-hez értő ráérő fejlesztőt, aki megírja az új weboldalt. Szerintem nem az a kérdés, hogy ezt érdemes-e meglépni, hanem hogy mikor. Minél hamarabb, annál kevesebb munkát ölnek bele a turistautak.hu rajzolói az állományba.

A fentiek értelmében az openstreetmap szekerét tolva egyúttal a turistautak.hu szekerét is tolom, ha ti is elfogadjátok ezt.

András
[előzmény: (68380) Mikulás, 2014.06.04 14:22:57]

Mikuláshozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 14:22:57 (68380)
"Mikor majd?" - Évekig kérdezték/-tük ezt tőled a "milliónyi" fejlesztési javaslat kapcsán. Nem volt neked sürgős az elmúlt években semmi... Most hirtelen AZONNAL kell dönteni? Lassan azt gondolom, hogy grin irogatja a hozzászólásaidat. Neki pont ilyen stílusa volt anno. Ez a nyomulós, rámenős...
[előzmény: (68377) Kolesár, 2014.06.04 13:38:10]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 13:38:10 (68377)
Szerintem most kellene. Mikor majd?
[előzmény: (68376) Nargoth, 2014.06.04 13:24:37]

Nargothhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 13:24:37 (68376)
A TuHu/OSM előkerült mint, aktuális fórumtéma a közgyűlésen. Nem volt napirendi pont, semmilyen döntés nem született e kérdéskörben, kötetlen beszélgetés folyt csak róla. Mivel páran unták (vagy siettek volna), Fairy (korrekt) összefoglalóját hamar le is zárták.

Érték: a TuHu egyes részei nem voltak kiemelve, az egészéről volt szó, mint "érték". Az, hogy ebből mi valós és mennyi a befolyt összeg nem volt tárgya e beszélgetésnek.
Korlátozás: Az OSM elleni érv volt, hogy a térképi adatait "odaadja" olyan cégeknek is, akik profitorientált munkát végeznek. Úgy láttam, ez többeknek nem tetszik, csak a non-profit felhasználást szeretnék támogatni.

Egyebet nem kell kiolvasni a pár mondatomból. :) Csupán szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a technikai kérdéseken túl ezekkel is kell MAJD foglalkozni.


[előzmény: (68373) Kolesár, 2014.06.04 13:06:31]

Kolesárhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 13:06:31 (68373)
Azt írod, hogy a gyűlésen felvetették a turistautak.hu valós értékét. Mikor, kik és mit mondtak róla? Mit értettek turistautak.hu alatt? A hivatkozott szövegben kilenc részre osztottam fel, nem mindegy hogy ugyanarról beszélünk-e. A név és a domain? A térképi adatbázis? A nyers nyomvonalak? A felmérők és térképszerkesztők tapasztalata és munkaereje? Az utóbbi nem az egyesületé.

Megfogalmazásodból nem derül ki, hogy ezen a gyűlésen tisztázták a licencelés különbségeit, vagy csak felvetették ennek szükségességét? A non-profit felhasználás nem egyenlő azzal, hogy a felhasználó nem juthat hozzá bevételhez. Maga az egyesület is non-profit, mégis van bevétele, mondjuk éppen a turistautak.hu-ból nem volt még soha.

Azt írod, hogy az egyesület korlátozza az adatbázis felhasználását. Ezúton kérdezem az egyesülettől, hogy milyen érdeket szolgál ez a korlátozás? Az eredeti modell az lett volna, hogy a befolyó pénzt a turistautak.hu-ra fordítja. A tervektől eltérően az egyesülethez semennyi pénz nem folyik be a turistautak.hu licenceiből. A korlátozás így értelmét veszti, az egyesület nulla bevételét nem csökkenti a térkép szabad felhasználása.

Attibati nemrég kissé másképpen fogalmazta meg az egyesület szándékát: "arra tisztán emlékszem, hogy az elnökség a befolyt összeg nagy részét a tuhuba szándékozta visszaforgatni". A többivel mit kezd, ezt milyen alapon teszi és ezt miért hagyják a térkpszerkesztők? Miért egyeznek bele a térképszerkesztők, hogy sem ők maguk, sem mások nem használhatják szabadon, amit ők létrehoznak?

Arról esett szó ezen a gyűlésen, hogy mi lesz néhány év múlva, ha az egyesület változatlanul tovább kotlik az állomány felett?
[előzmény: (68371) Nargoth, 2014.06.04 12:24:19]

Nargothhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 12:24:19 (68371)
A váltáshoz:
Az egyesületi taggyűlésen az alábbi problémákat vetették fel:
- A Tuhu valós értéke.
- OSM vs TuHu közti licencelési különbségek tisztázása. (TuHu semmiképpen nem adja az adatbázist olyan céllal, hogy abból a licencelő bevételhez jusson, csak non-profit felhasználásra.)

Jelenleg a tagság nem térképszerkesztő része is a fentieket tartotta fontosnak, ezek tisztázása nélkül nehezen tartom elképzelhetőnek a váltás szorgalmazását az Egyesület felé.
[előzmény: (68370) pockok, 2014.06.04 12:11:32]

pockokhozzászólásai | válasz erre | 2014.06.04 12:11:32 (68370)
Az ötletrohamhoz:
Én azon az állásponton vagyok, hogyha lépni kell, lépjünk minél előbb. Ha úgyis fájni fog, fájjon minél előbb. Bármilyen köztes, vagy átmeneti megoldás csak felesleges erőforrás pazarlás. Szerintem.
Mindehhez válasszanak a térképszerkesztők+trackelők+stb. (kidolgozandó) egy 3-5 fős (kidolgozandó) átmeneti (teljhatalmú?) irányító csapatot, kb. fél-egy éves mandátummal, akiknek egyetlen feladata az OSM-re aló áttérés (kb. így) levezénylése.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók