turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

VPhozzászólásai | válasz erre | 2019.09.03 23:50:42 (2601)
Pedig majd' éjfél, hétköznap. Nem hiszem, hogy tömegek próbálkoznak most!
[előzmény: (2600) VP, 2019.09.03 23:49:00]

VPhozzászólásai | válasz erre | 2019.09.03 23:49:00 (2600)
A helyzet a 3...30 s-nál is rosszabb!
Most pl. nálam a GCKaKu. Újrarejtés előtt szeretnék meggyőződni, hogy amit kinéztem, ott biztos nem járt-e a láda. A leírásban van ugyan egy lista, de az néhol semmitmondó ("Budapest"), tehát jó lenne egy keresés az összes logban.
Nosza! Az alap beállítás nálam a maximális 200 log. Ez már 30...40 s-ig tart, csak ezután tudok az "összes log megjelenítésé"-re kattintani. Ekkor újra kezdi előlről, nulláról, majd kb. másfél percig ketyeg, végül kiírja, hogy "A kért feladat nem fejeződött be a beállított időn belül.", és ekkor még messze nem jelent meg minden log.
Tehát semennyi idő alatt se tudok letölteni egyetlen ládaoldalt az össze logjával!
(Vonalas net, mindenféle hatalmas oldalak bejönnek töredék másodpercek alatt.)
[előzmény: (2599) Hajo, 2019.09.03 20:49:46]

Hajohozzászólásai | válasz erre | 2019.09.03 20:49:46 (2599)
Szia OldEye. Tisztelt elnökség!

Értem, hogy sok kényelmi szolgáltatás van és ez sok kis/nagy adatbázis lekérdezést futtat stb.
Ezzel együtt messze nem indokolt az oldal ilyen lassú működése.
Ennél SOKKAL összetettebb tartalmat szolgáltató weblapok is tized vagy éppen századmásodperces nagyságrendű idő alatt generálódnak élesben (szemben az itteni 3sec...30sec tipikus idővel), nem beszélve arról, hogy cachelhető lehetne sok szolgáltatás, ami ezredmásodpercre csökkenti a hasonló időket. A lényeg, hogy legalább benchmark szerint hasonló lapnak 10×..100× gyorsabbnak kellene lennie! Ezen nem vitatkozni kellene, hanem lépni. Megkeresni azt aki képes ez ellen tenni, van kapacitása stb.

A userek számára nagyon bosszantóak a több másodperces - és mint láttuk az alábbi leírásokból több perces - laplekérési idők.

Az egyesületnek gondoskodnia kellene arról, hogy a userek érdekében a helyzet erőteljesen javuljon.

A jogosultsággal rendelkezőknek meg kellene nézniük a lehetséges okokat. Pl:
- Mit mutatnak a szerver statisztikák? Mi kap nagy terhelést? Hol van a szűk kapacitás (adatbázis? memória? CPU? diszk? IO? valamelyik process (melyik?) stb.
- Ez utalhat arra, hogy melyik területen kell a probléma gyökér okát mélyebben keresni, oda fókuszálni.
- Gyakori pl, hogy az adatbázisban a lekérdezések nem jól indexeltek, illetve a lerkérdezések és az indexek nem egymáshoz optimalizáltak, esetleg sérültek. - Megjegyzendő, hogy nem egy lekérdezés/tábla lehet csupán érintett, tekintve, hogy nincs olyan oldal, ami ne lenne érintett a lassúsággal (kivéve pl a fő lap és a fórumok listája, ami bejelentkezve 3 sec, kijelentkezve azonnal letölt...) Ebből érdemes kiindulni a hiba keresésnél és ezeken az egyszerű lapokon megkeresni az okot és a megoldást. Persze máshogy is lehet.
- Előfordulhat, hogy valamilyen 1..1,5 éven belüli nem jól optimalizált kód okoz nagy szerver terhelést.

A lényeg: szakembernek kellene megnéznie. Nem tudom, hogy van-e erre erőforrása az egyletnek, vagy van-e erre kapacitással rendelkező jelentkező.

Kérlek, hogy lépjetek ebben!

Tisztelettel megköszönve a fejlesztési és fenntartási munkákat és azt, hogy itt játszhatunk!
[előzmény: (2598) petrot81, 2019.09.03 17:48:30]

petrot81hozzászólásai | válasz erre | 2019.09.03 17:48:30 (2598)
Ez az automatikusan kiegészülő ládanév elég rosszul hangzik. Most minden egyes fórumoldal letöltésnél lefut egy ilyen script? Ha igen, akkor az brutális erőforrás pazarlás. Szerintem a látogatók 90%-a nem is tud róla, az az egy plusz kattintás meg igazán nem tesz semmit.
[előzmény: (2597) Old Eye, 2019.09.03 16:42:14]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2019.09.03 16:42:14 (2597)
Annak, hogy igen időigényes több ládaleírás egyszeri megnyitása, több oka van
- egyik az adatbáziskezelő sajátsága, hadd ne menjek bele, ezen nem tudunk segíteni
- másik az információbeszerzés itteni gyakorlata, ami, finoman szólva, elhibázott.

Talán nem sokan tudják, a fórumok hozzászólásaiban és logbejegyzésekben automatikusan linkesedő ládanevek kiegészülnek egy apró szolgáltatással: Ha csak rávisszük a kurzort a ládanévre, egy repülő ablakban ("title") megkapjuk a legfontosabb adatait - már a ládaoldal megnyitása előtt dönthetünk, érdekel-e.

Mert ha valaki megnéz valamit, általánostól a részletek felé mélyed bele, nem fordítva.

Nálunk mindent a látogató elé tárjuk legtöbbször felesleges erőforrás pazarlással.
Próbáltunk ezen segíteni elrejtési mechanizmusokkal, de nem sok sikerrel.

Egy lehetőség, a caches. geo egy másik változata:
Alapból csak a láda legfontosabb adatait adja meg, ezek pikk-pakk megjelennek, még kötegelt (több tab-os) formában is.
És (új!) felsorolja a kiegészítő információk - a térkép, a ládaleírás, a loglista stb - elérhetőségét.
Valahogy így:


2410. Castanea sativa (GCCS)

Állapot: kereshető
Szélesség: N 46° 34,298'
Hosszúság: E 17° 5,693'
Magasság: 151 m
Megye/ország: Zala
Térképen: GeoMap - TuHu - OSM - GCCS])&spn=0.023257,0.056344&t=k&hl=hu" target="_blank" title="a koordináta a google maps színes űrfelvételein">Google Maps

Megjelenés időpontja: 2009.04.26 15:38
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: waneqr
Felhasználó: Old Eye +36-20-1234567
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 9000 m
Megtalálások száma: 162 + 1 jelszó nélküli + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

GCCS&logtype=Megtaláltam">Megtalálás bejelentése

Ládaleírás
Loglista
Moderáció
Útvonaltervezés a GCCS geoládához/geoládától
A láda fontosabb paramétereinek változása közelmúltban
Koordináták letöltése GPS-be
Koordináták letöltése alapértelmezett profillal
Közeli ládák
Közeli pontok


Így az erőforrások igénybevétele egyben a szerver terhelése nemcsak eloszlik időben, hanem a látogató még válogathat is, csak azt kapja, amire szüksége van.

Mind Strombus statisztikáiból, mind Mikulás profillapján olvasható elemzésből tudjuk, látogatóink többsége csak okostelefonon át ládázik, ezzel a megoldással, a ládaoldal csak választott részének letöltésével ők is nyernek.

Nem nagy munka.

A jelenlegi caches.geo természetesen megmarad, aki ragaszkodik a múlthoz, mindent egyben akar letölteni, használhatja, csak ne sírjon, azzal nem lesz a rendszer gyorsabb.
Nekem az idő pénz, ami nem érdekel, nem akarom látni, csak a másik, fentebb vázolt változatot használnám.
Az is biztos, nem lennék egyedül, sőt, többségben is lennénk :-)
[előzmény: (2596) eFeS, 2019.09.03 09:20:25]

eFeShozzászólásai | válasz erre | 2019.09.03 09:20:25 (2596)
Szia Old Eye!

Valóban! :)
Értem én, miért van szükség a bejelentkezésre, semmi problémám vele. Csak azért írtam le, mert magyaráztam, hogy MIÉRT kell belépnem. Merthogy korábban "megoldásként" írták, hogy ha nem jelentkezik be az ember, akkor gyorsabb a ládaoldal letöltés. Csak hát alapvetően ez nekem semmire sem jó...

Hasonló a helyzet az útvonal tervezéssel is. Szó sincs semmi "'Jó lenne ha..." kezdésről! :) Én mindent összerakok, helyesebben összeraknék kézzel, nem kell nekem az automatizmus az útvonal tervezéshez. Nem emiatt írtam. Már csak azért sem, mert sokszor nem is tudjuk, merre megyünk a kirándulásainkon. Annyi a biztos, hogy Zemplén lesz a vége, de hogy oda hogy jutunk el (Mátrát, Bükköt, esetleg a Tisza-tavat érintve), az ezeregy paramétertől függ. Mindig más úton megyünk...

Nekem "csak" annyi kéne, hogyha egy lehetséges útvonalat tervezgetek a gépnél, akkor ha végigkattintom azt a pár ládát, ami útközben van, azokat véges időn belül lássam. Ha valaki csak 1-2 ládát akar megnézni, nem szenved annyira. De nekem minden ősszel előjön ez a lassulási - sőt, timeout-os! - probléma, mikor szeretnék 4-5 útvonal mentén tizenegynehány ládát végignézni. Egyszerűen nem tudok vele dolgozni, mert annyira belassul vagy kifagy. A ládákkal való munkám több, mint fele a láda oldal letöltésre való várakozással megy el...

De mivel e miatt úgy mint én, alapvetően nem sírt senki itt a fórumon, gondoltam arra is, hogy az én gépemben van a hiba. De azon kívül, hogy Linuxot meg Chrome-ot használok, más "hibát" nem tudtam magamban felfedezni. Meg egyébként is: minden pöccre nyílik a gépemen, csak a geocaching.hu-s dolgokkal szenvedek.

A GeoMAP helyzete lényegesen jobb, itt valóban pontosítanom kell. Ez alapvetően jó sebességű, csak néha vannak olyan periódusok, amikor ideiglenesen belassul.

Szóval alapvetően nekem "csak" arra lenne szükségem, hogyha bejelentkezve megnyitok 5-6 ládaoldalt külön füleken, azok mondjuk 1 percen belül jelenjenek meg...
[előzmény: (2587) Old Eye, 2019.08.30 13:14:25]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2019.08.30 13:14:25 (2587)
Szia eFeS! Rég beszélgettünk :-)

1. Bejelentkezés.
Több oka van, hogy bejelentkezéshez kötjük a legtöbb szolgáltatást.
Ebben a konkrét esetben (csak azokat a ládákat akarom látni, amiket én még nem találtam meg) tudnia kell a processznek, ki kéri a ládalistát, különben nem tudja megmondani, melyik ládát [nem] találta meg.
Aztán meg, ha a látogató összetett kéréssel fordul a szerverhez, nem korlátozzuk, de mivel legtöbbször erőforrásigényes a kérés kiszolgálása, bejelentkezéshez kötjük. Régebben visszaéltek azzal, hogy láthatatlanul tölthettek le hatalmas adatmennyiségeket, öncélúan, órákon át ugyanazt, de most már szem előtt vannak.

2. Az útvonal mentén szeretném látni a lehetséges ládákat.

'Jó lenne ha...' indítás talán jobb lett volna :-)

Ugyanezt az ötletet már felvetette valaki, el is kezdtem vele foglalkozni, majd félretettem, voltak fontosabb feladatok. Nemsoká előveszem. Nem nagy munka, a szükséges rutinok megvannak.
Megjegyzem, az online útvonaltervezőnknek is van olyan funkciója, amely összegyűjti egy megjelölt pont körüli geoládákat és megmondja, a lekérdező melyiket [nem] találta meg. Primitívebb a GeoMap-nél, mert a multi és segédpontokat nem mutatja. Aki társasággal megy, megadhatja útitársai neveit is, ha itt regisztrálva vannak, egyből azt is megmondja melyikük melyik ládát [nem] találta meg. Tervezésre kiváló.
Csak ezt a funkciót kell kiterjeszteni a megtervezett útvonal (vagy feltöltött track) melletti ládák kigyűjtésével. Szólok, ha megvan.

a geomap is lassan frissül, de ez még elviselhető
Kizárt. A GeoMap a szerveren dolgozik, mint az API, mint az útvonaltervező, mint a többi processz, közvetlenül hozzáfér az adatbázishoz.

3. ...7db ládaoldalt nyitottam meg. A videó hossza több, mint 7 perc...
nginx-re váltás után hasonlót tapasztaltunk a Garmin térképgenerálásnál, két-háromszorosára ugrott a futási idő. Szerencsére ebben az esetben az üzemeltető szív, nem a felhasználó.
[előzmény: (2584) eFeS, 2019.08.30 09:44:19]

eFeShozzászólásai | válasz erre | 2019.08.30 09:44:19 (2584)
Leírom az én helyzetemet, hátha ez akkor közelebb visz a megoldáshoz.

1. Bejelentkezés. Miért? Mert új geotúra-útvonalat tervezek és az új útvonalon csak azokat a ládákat akarom látni, amiket én még nem találtam meg. Tehát az, hogy nem lépek be az oldalra, nem opció.

2. Ládák térképre helyzése - GeoMAP
Az ok ugyanaz: autóval megyünk az ország egyik végéből a másikba. Az útvonal mentén szeretném látni a lehetséges ládákat. (a geomap is lassan frissül, de ez még elviselhető..)

3. Egy adott területen fogom, és a lehetséges ládákat egymás után - igen, párhuzamos ládaoldal-megnyitás - megnyitom egy-egy fülön.

Csatolok egy videót, amin ezt be is mutatom. 7db ládaoldalt nyitottam meg. A videó hossza több, mint 7 perc.... Ez alatt 3db láda oldala töltődött be teljesen, 3db majdnem teljesen (látható volt már majdnem minden, de még "pörgött" a töltést jelző ikon),és 1db ládaoldal esetében pedig már timeout-al elszállt az nginx.

https://www.tatrai.hu/geocaching/gchu_ladak_betoltese-190830.mp4

Mindezt teszem egy Corei7-es, 16GB-s gép előtt, gigabites link mögül az akadémiai hálózatról, Linux alól, 0.3-as load-dal...


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók