turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2019.09.03 16:42:14 (2597)
Annak, hogy igen időigényes több ládaleírás egyszeri megnyitása, több oka van
- egyik az adatbáziskezelő sajátsága, hadd ne menjek bele, ezen nem tudunk segíteni
- másik az információbeszerzés itteni gyakorlata, ami, finoman szólva, elhibázott.

Talán nem sokan tudják, a fórumok hozzászólásaiban és logbejegyzésekben automatikusan linkesedő ládanevek kiegészülnek egy apró szolgáltatással: Ha csak rávisszük a kurzort a ládanévre, egy repülő ablakban ("title") megkapjuk a legfontosabb adatait - már a ládaoldal megnyitása előtt dönthetünk, érdekel-e.

Mert ha valaki megnéz valamit, általánostól a részletek felé mélyed bele, nem fordítva.

Nálunk mindent a látogató elé tárjuk legtöbbször felesleges erőforrás pazarlással.
Próbáltunk ezen segíteni elrejtési mechanizmusokkal, de nem sok sikerrel.

Egy lehetőség, a caches. geo egy másik változata:
Alapból csak a láda legfontosabb adatait adja meg, ezek pikk-pakk megjelennek, még kötegelt (több tab-os) formában is.
És (új!) felsorolja a kiegészítő információk - a térkép, a ládaleírás, a loglista stb - elérhetőségét.
Valahogy így:


2410. Castanea sativa (GCCS)

Állapot: kereshető
Szélesség: N 46° 34,298'
Hosszúság: E 17° 5,693'
Magasság: 151 m
Megye/ország: Zala
Térképen: GeoMap - TuHu - OSM - GCCS])&spn=0.023257,0.056344&t=k&hl=hu" target="_blank" title="a koordináta a google maps színes űrfelvételein">Google Maps

Megjelenés időpontja: 2009.04.26 15:38
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: waneqr
Felhasználó: Old Eye +36-20-1234567
Nehézség / Terep: 3.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 9000 m
Megtalálások száma: 162 + 1 jelszó nélküli + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

GCCS&logtype=Megtaláltam">Megtalálás bejelentése

Ládaleírás
Loglista
Moderáció
Útvonaltervezés a GCCS geoládához/geoládától
A láda fontosabb paramétereinek változása közelmúltban
Koordináták letöltése GPS-be
Koordináták letöltése alapértelmezett profillal
Közeli ládák
Közeli pontok


Így az erőforrások igénybevétele egyben a szerver terhelése nemcsak eloszlik időben, hanem a látogató még válogathat is, csak azt kapja, amire szüksége van.

Mind Strombus statisztikáiból, mind Mikulás profillapján olvasható elemzésből tudjuk, látogatóink többsége csak okostelefonon át ládázik, ezzel a megoldással, a ládaoldal csak választott részének letöltésével ők is nyernek.

Nem nagy munka.

A jelenlegi caches.geo természetesen megmarad, aki ragaszkodik a múlthoz, mindent egyben akar letölteni, használhatja, csak ne sírjon, azzal nem lesz a rendszer gyorsabb.
Nekem az idő pénz, ami nem érdekel, nem akarom látni, csak a másik, fentebb vázolt változatot használnám.
Az is biztos, nem lennék egyedül, sőt, többségben is lennénk :-)
[előzmény: (2596) eFeS, 2019.09.03 09:20:25]

eFeShozzászólásai | válasz erre | 2019.09.03 09:20:25 (2596)
Szia Old Eye!

Valóban! :)
Értem én, miért van szükség a bejelentkezésre, semmi problémám vele. Csak azért írtam le, mert magyaráztam, hogy MIÉRT kell belépnem. Merthogy korábban "megoldásként" írták, hogy ha nem jelentkezik be az ember, akkor gyorsabb a ládaoldal letöltés. Csak hát alapvetően ez nekem semmire sem jó...

Hasonló a helyzet az útvonal tervezéssel is. Szó sincs semmi "'Jó lenne ha..." kezdésről! :) Én mindent összerakok, helyesebben összeraknék kézzel, nem kell nekem az automatizmus az útvonal tervezéshez. Nem emiatt írtam. Már csak azért sem, mert sokszor nem is tudjuk, merre megyünk a kirándulásainkon. Annyi a biztos, hogy Zemplén lesz a vége, de hogy oda hogy jutunk el (Mátrát, Bükköt, esetleg a Tisza-tavat érintve), az ezeregy paramétertől függ. Mindig más úton megyünk...

Nekem "csak" annyi kéne, hogyha egy lehetséges útvonalat tervezgetek a gépnél, akkor ha végigkattintom azt a pár ládát, ami útközben van, azokat véges időn belül lássam. Ha valaki csak 1-2 ládát akar megnézni, nem szenved annyira. De nekem minden ősszel előjön ez a lassulási - sőt, timeout-os! - probléma, mikor szeretnék 4-5 útvonal mentén tizenegynehány ládát végignézni. Egyszerűen nem tudok vele dolgozni, mert annyira belassul vagy kifagy. A ládákkal való munkám több, mint fele a láda oldal letöltésre való várakozással megy el...

De mivel e miatt úgy mint én, alapvetően nem sírt senki itt a fórumon, gondoltam arra is, hogy az én gépemben van a hiba. De azon kívül, hogy Linuxot meg Chrome-ot használok, más "hibát" nem tudtam magamban felfedezni. Meg egyébként is: minden pöccre nyílik a gépemen, csak a geocaching.hu-s dolgokkal szenvedek.

A GeoMAP helyzete lényegesen jobb, itt valóban pontosítanom kell. Ez alapvetően jó sebességű, csak néha vannak olyan periódusok, amikor ideiglenesen belassul.

Szóval alapvetően nekem "csak" arra lenne szükségem, hogyha bejelentkezve megnyitok 5-6 ládaoldalt külön füleken, azok mondjuk 1 percen belül jelenjenek meg...
[előzmény: (2587) Old Eye, 2019.08.30 13:14:25]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2019.08.30 13:14:25 (2587)
Szia eFeS! Rég beszélgettünk :-)

1. Bejelentkezés.
Több oka van, hogy bejelentkezéshez kötjük a legtöbb szolgáltatást.
Ebben a konkrét esetben (csak azokat a ládákat akarom látni, amiket én még nem találtam meg) tudnia kell a processznek, ki kéri a ládalistát, különben nem tudja megmondani, melyik ládát [nem] találta meg.
Aztán meg, ha a látogató összetett kéréssel fordul a szerverhez, nem korlátozzuk, de mivel legtöbbször erőforrásigényes a kérés kiszolgálása, bejelentkezéshez kötjük. Régebben visszaéltek azzal, hogy láthatatlanul tölthettek le hatalmas adatmennyiségeket, öncélúan, órákon át ugyanazt, de most már szem előtt vannak.

2. Az útvonal mentén szeretném látni a lehetséges ládákat.

'Jó lenne ha...' indítás talán jobb lett volna :-)

Ugyanezt az ötletet már felvetette valaki, el is kezdtem vele foglalkozni, majd félretettem, voltak fontosabb feladatok. Nemsoká előveszem. Nem nagy munka, a szükséges rutinok megvannak.
Megjegyzem, az online útvonaltervezőnknek is van olyan funkciója, amely összegyűjti egy megjelölt pont körüli geoládákat és megmondja, a lekérdező melyiket [nem] találta meg. Primitívebb a GeoMap-nél, mert a multi és segédpontokat nem mutatja. Aki társasággal megy, megadhatja útitársai neveit is, ha itt regisztrálva vannak, egyből azt is megmondja melyikük melyik ládát [nem] találta meg. Tervezésre kiváló.
Csak ezt a funkciót kell kiterjeszteni a megtervezett útvonal (vagy feltöltött track) melletti ládák kigyűjtésével. Szólok, ha megvan.

a geomap is lassan frissül, de ez még elviselhető
Kizárt. A GeoMap a szerveren dolgozik, mint az API, mint az útvonaltervező, mint a többi processz, közvetlenül hozzáfér az adatbázishoz.

3. ...7db ládaoldalt nyitottam meg. A videó hossza több, mint 7 perc...
nginx-re váltás után hasonlót tapasztaltunk a Garmin térképgenerálásnál, két-háromszorosára ugrott a futási idő. Szerencsére ebben az esetben az üzemeltető szív, nem a felhasználó.
[előzmény: (2584) eFeS, 2019.08.30 09:44:19]

eFeShozzászólásai | válasz erre | 2019.08.30 09:44:19 (2584)
Leírom az én helyzetemet, hátha ez akkor közelebb visz a megoldáshoz.

1. Bejelentkezés. Miért? Mert új geotúra-útvonalat tervezek és az új útvonalon csak azokat a ládákat akarom látni, amiket én még nem találtam meg. Tehát az, hogy nem lépek be az oldalra, nem opció.

2. Ládák térképre helyzése - GeoMAP
Az ok ugyanaz: autóval megyünk az ország egyik végéből a másikba. Az útvonal mentén szeretném látni a lehetséges ládákat. (a geomap is lassan frissül, de ez még elviselhető..)

3. Egy adott területen fogom, és a lehetséges ládákat egymás után - igen, párhuzamos ládaoldal-megnyitás - megnyitom egy-egy fülön.

Csatolok egy videót, amin ezt be is mutatom. 7db ládaoldalt nyitottam meg. A videó hossza több, mint 7 perc.... Ez alatt 3db láda oldala töltődött be teljesen, 3db majdnem teljesen (látható volt már majdnem minden, de még "pörgött" a töltést jelző ikon),és 1db ládaoldal esetében pedig már timeout-al elszállt az nginx.

https://www.tatrai.hu/geocaching/gchu_ladak_betoltese-190830.mp4

Mindezt teszem egy Corei7-es, 16GB-s gép előtt, gigabites link mögül az akadémiai hálózatról, Linux alól, 0.3-as load-dal...


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók