turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

heyjoehozzászólásai | válasz erre | 2011.04.22 14:37:53 (4237)
"...ott turizmus alatt azt értik, hogy menj el valahova, ahol költsél sok pénzt, és majd az adókból bejön a ráköltött összeg."

Igen, állami szinten a turizmus az termálfürdőkből, és sokcsillagos szállodákból áll. Esetleg talán néhány döntéshozó hallott már olyat a szomszédjától, hogy néhány őrült hátizsákban, bakancsban járja az erdőket, dombokat, hegyeket, esetleg emlékszik egy-két részre a Másfélmillióból...
[előzmény: (4235) olahtamas, 2011.04.21 16:13:56]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2011.04.21 16:13:56 (4235)
Az MTSZ-nél szerencsére már elértük azt, hogy számításba vesznek minket, ha terepi információkra van szükségük. Ez még viszont koránt sem jelenti azt, hogy az MTSZ-t mindenki akceptálja, hiszen van néhány szervezet, akik maguk intézkednek a saját kis területükön, és nem is igazán akarnak a saját nyilvántartásaikon változtatni, és azt átgépelni mindenféle adatbázisba.
Épp a minap ide a térképszerkesztésre került kérdést továbbítottam, hogy a Zagyvára vagy kéne hidat intézni, vagy útvonalat módosítani. Ebből is látszik, hogy sokszor az információ már ide fut be, a terepi változásokról.
A kétirányú dinamikus kapcsolat erősítésére jött létre a tervezett jelzések megjelenése is, hiszen az alapján sokkal könnyebb jelzést festeni is. Nem kell személyesen elmenni a központba szerdán munkaidőben, hogy papírtérképeket böngészve nézzük, hogy ezt-meg ezt a jelzést kéne ide-oda áthelyezni vagy felújítani.

A pénzért vett adatokról azt is tudni kell, hogy milyen feltételekkel adhatóak tovább, hiszen alapvetően ingyenes szolgáltatásokat ajánlunk, ezért ehhez a lépéshez is szükséges a licencek tisztázása.

A tömeges trekkelések ideje már szerintem lejárt, mert azt leginkább szűz területeken lehetett végezni, most már inkább a változások követésére van szükség, ami elismertség esetén lehetséges.
Tehát ha valaki felfest egy jelzést, és elismeri a turistautak.hu létjogosultságát, akkor szól, és mi javítjuk a térképet. Lásd pl. Bienga féle beírások, ami alapján berajzoljuk felmérendőnek az utat, valaki kimegy a közelből és felméri, majd véglegesítjük a térképet.

Állami szemszögből szerintem nem sok esélyünk van, ott turizmus alatt azt értik, hogy menj el valahova, ahol költsél sok pénzt, és majd az adókból bejön a ráköltött összeg.
A mi jelentőségünk legalább olyan közvetett, mint pl. a Forma1, ahol nehéz bizonyítani, mennyi bevétele származott az országnak belőle.
[előzmény: (4234) nagyszabolcs, 2011.04.21 15:24:58]

nagyszabolcshozzászólásai | válasz erre | 2011.04.21 15:24:58 (4234)
A korábbi hozzászólásaidból látom, hogy a tuhu és az MTSZ felé jó a kapcsolat, ez nyilván komoly munka és időráfordítás volt eddig is. Fontos, hogy ez meg is maradjon, és a két szervezet erősítse egymást.

Arra kellene odafigyelni, hogy ha szóba kerül az utak nyilvántartása, akkor ne egy harmadik vagy sokadik nyilvántartás jöjjön létre, hanem inkább az MTSZ és a turistautak.hu adatbázisa legyen összekapcsolva. Lévén sok olyan paraméter van meg az MTSZ-nél, ami nekünk nincs: pl mikor készült egy út, ki tartja karban, mikor volt felújítva, stb. nekünk meg megvan az, hogy konkrétan merre is vezet az út, és térképre tudjuk tenni.

Ha lenne egy kétirányú dinamikus kapcsolat, akkor pl simán lehetne látni, hogy egy adott tájegységben vagy közigazgatási területen:
- mennyi út nincs meg a nyilvántartásban az MTSZ-nek, hol kell pótolni
- milyen a jelzések állapota (x% felújítva 1-2 éven belül, y % 3-5 éven belül, z% ismeretlen, stb)
- hol kell hidat javítani, aljnövényzetet írtani
- milyen fajta kerékpárral járható egy útszakasz, járható-e esős időben, gyerekkel, stb

Ezek nem igazán pénzbeli előnyök lennének, viszont mindenkinek jó, és ugyanannyi közpénzt optimálisabban lehetne elkölteni a terepen.

Felmerült korábban a közigazgatási határok és más adatok igénye: ez is egy jó érv lehetne, hogy azokhoz hozzájuthasson a tuhu projekt

Ha a turistautak.hu, geocaching.hu fejlesztésére neadjisten akadna pénz, szerintem inkább legyen egy minimális cívódás, de az az 1 milla (vagy akár több) inkább ide jöjjön, mint valami ál-szervezethez, amelynek célja kizárólag a pénzszerzés, viszont jó a lobbiereje.

Ha nem pénzbeli, hanem természetben, vagy adatokkal tudnank bennünket támogatni, már az is nagy eredmény. pl térképi rétegek, MTSZ szálláshely a tömeges trekkelésekhez, évi pár alkalommal MÁV kedvezmény a térképszerkesztőknek, vagy bármi, ami eddig pár év alatt elhangzott, hogy de jó is lenne az állam részéről...
[előzmény: (4233) olahtamas, 2011.04.21 14:20:45]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2011.04.21 14:20:45 (4233)
Modras és KVTE is tudja, hogy itt vagyunk, és számíthatnak a segítségünkre.
Pénz nélkül is lehet segíteni, a húsosfazék mellé meg vannak bőven akik oda akarnak majd állni, én ebből kimaradnék!
Ha most leesne mondjuk 1 milla, abból úgy is csak veszekedésre adna okot, így ha ilyen megtörténne, akkor is inkább én valami nemes célra ajánlanám az összeget.

[előzmény: (4232) nagyszabolcs, 2011.04.21 13:46:22]

nagyszabolcshozzászólásai | válasz erre | 2011.04.21 13:46:22 (4232)
Szerintem az elkövetkezendő hetekben fog összeállni annak a bizonyos egy évnek a programja, munkaterve. Én mindenképpen javasolnék kezdeményezni egy hivatalos találkozót, egyeztetést a turistautak.hu illetve a geocaching egyesület részéről. Ahogy én a közigazgatást ismerem, könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy meghatározásra kerülnek feladatok, amelyek végrehajtásához állami forrás is kell, hogy társuljon. Az észak-dunántúlon volt egy projekt, ami kb 20 mft-ot vitt el geocaching témában - szerintem ebből a körből ne maradjunk ki.
[előzmény: (4231) olahtamas, 2011.04.21 12:47:47]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2011.04.21 12:47:47 (4231)
Azért azt tudni kell, hogy nem a "farok csóválja a kutyát" !
Peták István akkor találkozott Garancsi úrral amikor már volt miniszterelnöki döntés.
Ettől azért még lehet örülni és bizakodni, csak az információkkal óvatosan bánjunk!
[előzmény: (4229) nagyszabolcs, 2011.04.21 12:22:19]

nagyszabolcshozzászólásai | válasz erre | 2011.04.21 12:22:19 (4229)

Miniszterelnöki megbízott a természetjáró úthálózat fejlesztésére
Garancsi István egy évre kapott megbízást
MTI-OS, Berki Zoltán, VZs., 2011-04-20 11:07
Megosztom
« Vissza
Érdekes fordulatot vett a turistautak helyzetének rendezéséhez kapcsolódó munkafolyamat. Orbán Viktor miniszterelnök április 18-i hatállyal egy évi időtartamra megbízta Garancsi Istvánt a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti feladatok ellátásával.
Az eredeti hír (MTI-OS):

"A Miniszterelnökség közleménye miniszterelnöki megbízotti kinevezésről

2011. április 19. 15:33

Orbán Viktor miniszterelnök április 18-i hatállyal egy évi időtartamra megbízta Garancsi Istvánt a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti feladatok ellátásával.

A miniszterelnöki megbízott e tevékenységét díjazás nélkül látja el. A miniszterelnöki megbízott működését a miniszterelnök irányítja, munkáját a Miniszterelnökségen működő titkárság segíti.

(MTI/OS)"Némi háttér Berki Zoltán leveléből (részlet):

A siker lehetősége adott. Úgy tűnik, a sors igazságos volt velünk, hiszen annyi év küzdelem után Tiborc panaszaink végre talán eljuthatnak a Kormányfőhöz. Anyagaink – szerencsére készen vannak, a Peták István, Jeszenszky Géza, Molnár András és jómagam összeállt ad hoc érdekképviselet összerakott, összetömörített minden elmúlt évek beli javaslatot.

A vakszerencse is mellénk szegődött: Peták István a Magyar Turistában megjelent egyik, a természetjárók, turisták gondjait, javaslatait taglaló írását meglátta Garancsi úr, aki rövid, Peták úrral történt egyeztetés utána Miniszterelnök úrnál elérte a fent idézett lépést."Saját véleményem (V.Zs.):

Nyilván sokakat meglep a hír, és sokan nem tudjuk mit gondoljunk róla. Az egyik értelmezés, ami hozzám a legközelebb áll: most kaptuk egy esélyt. Ha élünk vele, akkor sokat lendítünk a természetjárás ügyén. Ha nem élünk vele, akkor viszont csak magunkat okolhatjuk.

Már az ország 19.000 km körüli turistaút hálózatának felét (9000 km-t) lajstromba vettük itt az MTSz honlapján az elmúlt 1 évben. Ez az eddigi legteljesebb turistaút nyilvántartás. Mindent meg kell tennünk azért, hogy ez legyen egy teljes nyilvántartás alapja.

Ennek érdekében kérem azon megyék segítségét, akik eddig nem nagyon adták létezésük jelét például itt a honlapon sem. Dolgoznunk kell a sikerért, ha máshogy nem, önkéntesek bevonásával.
Cikk első megjelenése: 2011-04-20 10:53

forrás: http://termeszetbarat.hu/cikk/miniszterelnoki_megbizott_a_termeszetjaro_uthalozat_fejlesztesere


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók