turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




Típus:
tanösvény-állomásgeocaching.hu-n
Név:Gyadai tanösvény kezdőpontja
Szélesség (lat):N 47° 51,009'
Hosszúság (lon):E 19° 6,336'
Magasság:176 m
Valószínűleg Szendehely külterületén
Közeli települések:Szendehely 629 m É felé, Szendehely-Katalinpuszta 923 m DNy felé, Verőce-Magyarkút 4.32 km Ny felé
Megye:Nógrád
Bejelentő:FeketeBodzák
Dátum:2006.02.10 21:27
tanösvény neveGyadai tanösvény

A tanösvényt a váci önkormányzat, az Ipoly Erdő Rt. Váci Erdészete és a Budapesti Corvinus Egyetem Tájvédelmi Kara közös erővel hozta létre és 2005. szeptember 27-én a környezetvédelmi és vízügyi miniszter avatta fel. A tanösvény témáját tekintve minden résztvevőhöz, de elsősorban a laikus természetjárókhoz szól. Kialakítása lehetővé teszi iskolás csoportok és kiránduló családok számára egyaránt az élvezetes ismeretszerzést. A tanösvény az ember és természet együttélését úgy szemlélteti, hogy egy-egy téma (pl. a kaszálórét, az erdei nagyvadak, vagy éppen a kőzetek) bemutatása során együtt szerepelnek a táji, természeti értékek és az ahhoz köthető emberi tevékenységek, a tájhasznosítás. A látogató számára nyilvánvalóvá válik, hogy a természet mai képe éppúgy nem érthető meg az emberi hatások ismerete nélkül, mint ahogy a mai ember sem létezhet természet nélkül.
A Corvinus Egyetem diákjai évről évre részt vesznek a terület fejlesztésében. Az ő alkotásuk az 5. állomásnál a Lósi-patak mocsaras árterét átszelő, 155 m hosszú pallósor és az „Óriások Pihenője”. Itt, az út felénél kellemes szalonnasütő hely, padok és esőház fogadja a látogatót. A 10. állomás utáni szakadékra egy függőhidat terveztek, amely 2006-ban fog megépülni, ha a szükséges anyagi források rendelkezésre állnak. Katalinpusztán, a tanösvény kezdőpontjánál a Váci Erdészet erdei bemutató központ kialakítását tervezi, így lehetőség nyílik egyrészt tantervi erdei iskolás foglalkozások tartására, másrészt pedig a turisztikai kiszolgáló funkciók elhelyezésére.

tanösvény-állomás-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók