turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek











Típus:
templomgeocaching.hu-n
Név:Református templom
Szélesség (lat):N 45° 58,346'
Hosszúság (lon):E 18° 21,627'
Magasság:132 m
Település:Peterd
Megye:Baranya
Bejelentő:bluemonday
Dátum:2007.02.24 21:19

A község Baranya megye középső részén, a megyeszékhelytől délre, Pécs és a Villányi hegység között fekszik, kb. 200 lakosa van. A Kozármisleny-Újpetre útvonalról közelíthető meg.
A faluban zömében református magyar családok éltek, de a gyülekezet létszáma napjainkra erősen lecsökkent. A falu műemlék temploma kápolnának épült, majd az átépítések során kibővítették, tornyot kapott. A törökök is használták templomként: erre emlékezve később hosszú ideig félhold is volt a tornyán. A református templomot 1573-ban említik források először. Néhány éve régészeti ásatás volt benne, de támogatás nélkül abbamaradt. A falkutatás eredményei kívülről is jól látszanak, megfigyelhetők a befalazott románkori résablakok és a félköríves ajtók a déli hajófalon. A református egyház 6 éve a templom tetejét cseréltette ki, két éve a tornyot újították fel, elkészült az új homlokzat.
A templombelsőben található festett kazetták növénymotívumosak, feltűnően színgazdagok, ennek a műfajnak legszebb magyar emlékei közé tartoznak.
Sajnos kimerült a fényképezőm akkuja, de ha arra járok készítek képeket a belsőről is.

templom-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók