turistautak.hu
turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Térképek




A Mátrafüredi iskola...
A Mátrafüredi iskola...

Típus:
emléktáblageocaching.hu-n
Név:Vadas Jenő-emléktábla
Szélesség (lat):N 48° 6,430'
Hosszúság (lon):E 20° 38,190'
Magasság:282 m
Valószínűleg Miskolc külterületén
Közeli települések:Miskolc-Alsóhámor 340 m ÉK felé, Miskolc-Felsőhámor 778 m Ny felé, Miskolc-Bükkszentlászló 3.98 km DK felé
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Bejelentő:NCs
Dátum:2004.10.31 19:04

Emléktábla Lillafüred felé a műút mellett a Szinva patak túl oldalán a sziklafalon.

Vadas Jenő
(1857-1922)

Vadas Jenő a nemzetközi hírű tudós, a hazai erdészeti kutatás megteremtője, az "Erdészeti Kísérletek" alapítója, a vadászerdei szakiskola oktatója, és a selmeci-soproni főiskola tanára, a hazai felsőoktatás történetének első szakírója, életében mindvégig nagybátyja és tanítója intését követte: "értelemből fakadó szeretettel kell közelednünk mindnyájunk szülőanyjához, a természethez, mely alkotó, de romboló hatalmával is oktat, vezérel, hogy megtalálhasd...hazád földjén boldogulásodat".

1857. április 2-án született Felsőhámoron.(Miskolc) Édesanyja Hermann Franciska, Hermann Ottó testvére, aki nagy szerepet játszott nevelésében. Tanulmányait 1878-ban fejezte be a selmeci Erdészeti Akadémián.
1881-ig a máramarosszigeti erdőgazdaságnál volt gyakornok, ahonnan ekkor szolgálattételre a Földművelési, Ipari, és Kereskedelmi Minisztériumba rendelték be. 1885-ben nevezték ki az akkor Temesvár közelében, Vadászerdőn megnyitott erdőőri szakiskola igazgató-tanárává. 1891-től a selmeci akadémia tanára, ahol növénytant, erdőművelést, erdővédelmet oktatott. Szakirodalmi munkásságának jelentős mérföldköve az "Erdőműveléstan" 1898 évi megjelenése.
1910-ben az Erdészeti Kísérleti Állomások Nemzetközi Szövetsége VI. nagygyűlésén a szövetség elnökévé választották Brüsszelben. A következő nagygyűlést Budapestre hívták össze, de ez az I. világháború miatt meghiúsult, ezután Vadas Jenő alkotó kedve megtört.
Budapesten halt meg 1922. július 21-én.

Mátrafüreden iskola őrzi a nevét, Felsőhámorban pedig utca van elnevezve róla. A mátrafüredi iskola tanárai és diákjai évente egyszer eljönnek megkoszorúzni az emléktáblát.



emléktábla-lista
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók