[T3D] [letöltések] [applet] [újdonságok, fejlesztéstörténet] [problémák és megoldások]

T3D - problémák és megoldások


T3D használata Windows 7 alatt

A probléma

A programot sikerül telepíteni Windows 7 rendszerre, de nem indul el.

Az ok

A Windows 7 jogosultság-kezelése miatt a Java rendszer működése kicsit eltérő.
A T3D fejlesztése a - jelenlegi legfrissebb - v0.97 változatig Windows XP-n történt; Windows 7 alatt nem teszteltem. Esetleges későbbi kiadásban minden bizonnyal kiemelt figyelemmel leszek a Windows 7 rendszeren való problémamentes futtathatóságra, addig ilyen rendszeren az alábbiak szerint oldható meg a T3D teljes értékű használhatósága.

A megoldás

PapauZ a következő megoldást találta a problémára (amit volt kedves megosztani a fórumon, és az én tesztem szerint is működik - köszönjük):


A következők voltak a problémák:
- valami miatt a 64-bites Java nem működik 100%-osan
- a futtatófájlok paraméterezései nem voltak jók ebben a környezetben

Megoldás:
I. Először is a 32-bites javát kell működésre bírni 64-biten (máshová telepít egyes fájlokat, emiatt nem indul el):
1. Nyitni kell egy admin jogosultságú command promptot (start menü, keresőbe írd be cmd, majd jobb egér, futtat rendszergazdaként)
2. ha nem a c:\windows\system32\ mappába nyitódik meg, navigáljunk át oda (%windir%\system32\)
3. majd írjuk be az alábbi sorokat:
mklink java.exe ..\syswow64\java.exe
mklink javaw.exe ..\syswow64\javaw.exe
mklink javaws.exe ..\syswow64\javaws.exe

4. zárjuk be a cmd-t
Így már működni fog a 32-bites java környezet.

II. A futtató bat fájlt is kicsit módosítani kell:
1. Jegyzettömbben nyissuk meg a nekünk kellő bat fájlt
2. A @start /B javaw -Djava.library.path="dll" -XX:MaxDirectMemorySize=1500M -Xmx500M -Dsun.awt.noerasebackground=true -jar "t3d.jar" szövegből a javaw-t módosítsuk java-ra
A helyes szöveg: @start /B java -Djava.library.path="dll" -XX:MaxDirectMemorySize=1500M -Xmx500M -Dsun.awt.noerasebackground=true -jar "t3d.jar"
3. Majd mentsük le a fájlt


T3D applet használata Java 1.6.21+ verziók mellett

A probléma

A (pl. geoláda-lapokról is hívható) applet-változat nem indul el, a térkép üres, alul 'Error: Class not found...' hiba látható.

Az ok

A - jelenlegi legfrissebb - T3D v0.97 változat kiadása óta megjelent legújabb Java verziókban (1.6 update 21-től kezdődően) változás történt az appletek jogosultságának kezelésében. Emiatt ezekkel az újabb Java-változatokkal az addig helyesen működő applet nem indul el. Esetleges későbbi kiadásban igyekszem igényesebb megoldást találni a problémára, addig a következő lehetőségek léteznek az orvoslásra.

A megoldás

1.
Az egyik lehetőség, hogy ha egyéb tényezők nem teszik okvetlenül szükségessé, az 1.6.21 előtti Java JRE-t használunk.

2.
Az 1.6.21+ Java JRE változatoknál is működőképessé tehető az aktuális applet-változat a biztonsági beállítások enyhítésével:
Vezérlőpult -> Java -> Advanced -> Security -> Mixed code security verification beállításnál a Disable verification lehetőség választásával.
(Ez a beállítás elvileg nem ajánlott, mert bizonyos kockázatot jelenthet egyes esetlegesen rosszindulatú Java alkalmazások esetén. Személyes véleményem szerint azonban valószínűleg nem nagyon nagy a veszély, hiszen ez a rés hosszan nyitva volt - de a döntés természetesen mindenkinek saját felelőssége.)

Ha a beállítás elvégzésével sem áll helyre a működés, jó eséllyel segíthet a Java cache törlése:
Vezérlőpult -> Java -> General -> Settings -> Delete Files... -> Applications and Applets(c) 2007-2010 - László István, turistautak.hu