[T3D] [letöltések] [applet] [újdonságok, fejlesztéstörténet] [problémák és megoldások]

T3D - fejlesztéstörténet

letöltés applet

Keresés (települések, pontok, geoládák), új útvonaltervezési funkciók - v0.97, 2010.03.09

A 0.97-es változat fő újdonsága a keresési lehetőség: pontok (köztük külön települések) és geoládák kereshetők - egyelőre név alapján, de a továbbiakban újabb, típusfüggő paraméterek is bekerülhetnek.
Mindenesetre a lényeg, hogy a program mostantól képes a találati lista kezelésére, megjelenítésére, tallózására.


'Berény' nevű települések az országban, listába rendezve, térképen megjelölve - kettő közülük útvonalba illesztve.

Az újdonságok másik része az útvonaltervezés köré csoportosul.
Trackman routeS tervezőjének eddig is meglévő lehetőségeiből implementáltunk néhány továbbit: az eddigi autós és gyalogos tervezés mellé létrejöttek újabb járművek: kerékpár, sportos kerékpár, terepjáró - egyedi profilokkal, az egyes úttípusokra érvényes egyedi járhatósági- és sebesség-paraméterekkel.
Bekerült egy csúszka a közút - terepi út preferencia szabályozására. Ez azt jelenti, hogy az utak valóságos térbeli ill. időbeli hosszával kalkulált rövid ill. gyors tervezéseket átsúlyozással módosítani lehet aszerint, hogy a lehetőségeken belül inkább terepi avagy közutakat részesítünk-e előnyben.
A kijelölt pontok gombnyomással közvetlenül is az útvonalba illeszthetők.


Egy tömbszerű hegység két szemközti oldala közötti 'rövid' tervezés egy majdnem mindenhol haladni képes terepjáróval.


Ugyanez a közutak előnyben részesítése mellett - a terv gyakorlatilag közutakra kerül, megkerüli a hegyet.


Itt kimondottan terepi utakon való tervezést kértünk - az eredmény a hegytömböt övező közutat látványosan, helyenként akár erőltetettnek tűnő vonalvezetés árán is elkerülni igyekszik.

[telepítők letöltése]


Új objektumtípusok - igazítás a turistautak.hu adatszerkezeti reformjához - v0.96, 2010.01.26

Amennyire adatbázis-független, technikai jellegű újításokról szólt az előző, bő két hete kiadott változat, annyira a reformált adatbázishoz való illesztés képezi a mostani kiadás lényegét.

A turistautak.hu belső adatszerkezetének reformja szükségessé tette a kimenetek - köztük a T3D - illesztését. A fejlesztés utóbbi szakaszában amúgy is napirenden volt a fóliarendszer bővítése (különös tekintettel a POI-rendszerre) - ez most a reformált adatszerkezethez való illesztéssel együtt valósult meg.

Az adatbázis reformja során tisztázódott/módosult az egyes objektumtípusok köre, melyeknek evolúciója a kezdetektől olykor esetleges és kicsit kusza volt. Ehhez alkalmazkodva próbáltam jelen változatban viszonylag teljessé tenni a T3D kimeneten való megjelenítést.
Nem arról van szó, hogy az adatbázisban definiált objektumtípusok kölcsönösen egyértelműen képződnek le T3D-fóliákra, de a kialakítás során igyekeztem szem előtt tartani a reform-típusok rendszeréből fakadó szemléletet és a viszonylagos teljességet.


Új típusok - pontok, vonalak, poligonok - születtek. A képen főként a ponttípusok bővülése szembetűnő.

Az adatbázis-beli kategóriák legtöbbje megjelenik a T3D v0.96-ban, de gyakran több rokon adatbázis-típus egyetlen T3D fólián egyesül. Különösen azok az objektumtípusok egyesülnek másokkal ilyen módon, melyeket mostani jelentőségük és/vagy darabszámuk, esetleg egyszerűen szubjektív megítélés okán túlzásnak éreztem külön fóliára helyezni. Akad olyan típus is, mely egy az egyben megy át, ill. olyan, ami egyáltalán nem. (Pl. a források és közkutak örvendetes szétválasztása után utóbbiakat nem éreztem szükségesnek megjeleníteni; a források fontos turisztikai célpontok, míg a közkutak nem - ha egy kézi műszeren adott esetben jól is jöhetnek, egy otthoni böngészésre való kimeneten nem tűnnek szükségesnek, inkább zavarók.)
Természetesen a jövőben mindez változhat.

[telepítők letöltése]


A sokarcú térkép: alternatív textúrák, domborzatárnyékolás valós idejű fényszimulációval - v0.95, 2010.01.10

A tuhu-reform alatt adatbázis-független fejlesztéseket végeztem. A közvetlen cél a fényszimulációs domborzatárnyékolás volt, közvetve ehhez kapcsolódott a domborzat (skálázható) finomítása, az árnyalás különválasztása, majd ez vezetett el az alternatív textúrákra épülő stílus és funkcionalitás kidolgozásához.

A történelmi zsákutcában ezek már (korábbi értelmezésükkel) megvalósultak, ezért úgy gondoltam, hogy amíg az új fejlesztésből hiányzik bármi lényeges, ami korábban megvolt, a verziószámmal nem lépek az egykor elért 0.92 fölé. Ezek mostani megvalósulásával a verziószám 0.95-re ugrik.A Mátra a klasszikus domborzati térképek stílusában, kétféle megvilágításban: észak-nyugati ill. dél-keleti fényben. A fizikai fényszimuláció valós idejű - akár folyamatosan körbejáró (és emelhető-süllyeszthető) megvilágításban, plasztikusan szemlélhetjük a terepet.

A fizikai fényszimuláció csak finom felbontású domborzattal érvényesül igazán. Ezért finomabb (választható) domborzat-felbontások is bekerültek a programba. Ha nem alkalmazunk fizikai fényszimulációt, vagy nem ragaszkodunk a talajszintről megtekinthető tökéletes panorámához, akkor továbbra is megfelelő az alap finomság, egyébként feljebb kell kapcsolni. Ez, valamint az alternatív textúrák alkalmazása hardverigényes, részben ezért került a programba a térképi terület korlátozásának lehetősége.


Az eddigi klasszikus grafikus nézet az új, textúra-alapú stílussal tetszőleges arányban is úsztatható - teret adva újabb grafikai stílusoknak.

A jelentősen megnövekedett adatmennyiségre tekintettel készült egy nagyobb méretű, alternatív telepítő is, mely a statikus adatokat (domborzat, szintvonalak, textúrák) tartalmazza és telepíti, elejét véve annak, hogy a program ezeket menet közben, folyamatosan hívja le a szerverről. Aki komolyabban használná a programot, annak érdemes ezt a nagyobb csomagot letölteni.


A Fertő-tó déli partvidéke az ősi NIMA-képekkel textúrázva. Ha lennének műhold- és légifotó-forrásaink, lehetne kis magyar Google Földünk. :-)

[telepítők letöltése]


Kattintható geoládák és pontok - v0.60, 2009.12.22

Végre elkészült a pontszerű térképi objektumok kezelése a programban - lehetségessé vált a turistautak.hu adatbázisában összegyűjtött különféle pontok, ill. a geocaching.hu geoládáinak megjelenítése. A pontok ikonokkal és/vagy felirattal jelennek meg, az egérrel pedig ki is választhatók. A kiválasztott pontok tulajdonságai megjeleníthetők, weblapjuk egyetlen gombnyomással hívható - miként alternatív webes térképi környezetekben való megjelenítésük is kérhető.


A képen a Balaton-felvidék geoládáit és pontjait látjuk. Az egérrel épp a Haláp geoládát választottuk ki - ezután egyetlen gombnyomással hívható a geocaching.hu ide vonatkozó weblapja, vagy a pont környezete azonnal megtekinthető a Google Maps vagy a Google Earth térképeken is.

Az új (a jövőben pedig tovább fejleszthető) funkcionalitás a T3D-t (különösen geocaching-játékosok számára) rendkívül jól használható térkép-böngésző, túra-tervező eszközzé teszi. A pontok fóliákra csoportosított, differenciált megjelenítési módja segíthet a turistautak.hu POI-adatbázisának áttekintésében, a belső kör számára akár a reformok szervezésében.

A T3D oldaláról előkészített a lehetőség, hogy a geoláda- és poi-lapokról (vagy bármely egyéb helyről) a T3D applet alternatív térképként hívható legyen - pl.: http://turistautak.hu/maps/3d/applet/t3d_applet.php?sz=46.2&h=18.1

Tovább bővült és differenciálódott az adatszerkezet: az új poligonfólia (rétek) megjelenése mellett a vonalas jellegű vízfolyások három szintre bomlottak. A térképi adatfóliák rendszerezését és a további bővítést mostantól fa-struktúra támogatja.

T3D_setup_0_60.exe


GPS-trackek - újabb opciók, színek, szinkron visszajátszás - v0.59, 2009.07.08

Leginkább az előző kiadásban megjelent, GPS-trackeket kezelő funkcionalitás bővült - a mostanság gyakori :-) geocaching-versenyekhez kapcsolódva.

Trackek animált visszajátszáskor - a teljes ill. a bejárt vonal megjelenítése mellett - lehetséges egy időben adott hosszúságú vonal megjelenítése: az utazó nyíl pl. egy 15 percnyi hosszúságú vonalat húzhat. Ez jól szemlélteti az aktuális sebességet: nyúlik-rövidül. Jól jöhet adott esetben egy verseny sűrű track-kötegének fellazításához. Szintén nagy mennyiségű track áttekintését segíti a vonalak színezése és vastagság-állítása.


A 2009.07.04-i mátraszentlászlói geocaching-verseny visszajátszása - színezett trackekkel, 'giliszta' vonalakkal. A kiemelt részen azt láthatjuk, hogy a szinkronizált visszajátszásban a két kategóriagyőztes (zayd, pgyp) fej-fej mellett közelítenek a célhoz, miközben a valóságban bő két óra különbséggel indultak és értek be, a terepen tehát ilyen szituációban nem is találkoztak.

Sok-résztvevős (geocaching, vitorlás, autós, futó, ballon stb.) versenyeken nem okvetlenül rajtolnak egyszerre a versenyzők. A T3D 0.59 'szinkron indítás' funkciója segítségével a visszajátszott trackek kezdetét szinkronizálhatjuk, és így közvetlenül összehasonlíthatóvá válik az eredetileg térben-időben függetlenül mozgó versenyzők mozgása. (Természetesen ez a trackeknek a precíz hivatalos kezdő-időre való vágását igényli.)

Verseny-trackek a hivatalos versenylap időihez igazítottan vágva - szinkronizált lejátszásra előkészítve:
2009.07.04 - Mátraszentlászló: matraszentlaszlo.zip
2009.09.19 - Mártély: martely.zip
2009.04.18 - Gyenesdiás: gyenesdias.zip
2008.05.31 - Alsópere: alsopere.zip

(Köszönjük a feldolgozást heyjoe-nak.)

T3D_setup_0_59.exe


GPS-trackek, útvonaltervezés idővel stb. - v0.58, 2009.05.26

A 0.58 változat legfontosabb újdonságai három feladatkörhöz kapcsolódnak.

Elsőként kiemelésre érdemes újdonság a GPS-trackek megnyitásának, megjelenítésének és animált bejárásának lehetősége. A kirándulásokról, terep-bejárásokról készült trackek ugyanúgy emlékek és dokumentációk, mint pl. a fényképek. A T3D grafikai képességei mellé a változatos beállítások lehetőségével ellátott új funkcióval térben-terepen játszhatjuk vissza egyéni kirándulásainkat, trackeléseinket, mitöbb olyan, GPS-sel dokumentált csoportos események látványos visszajátszása és elemzése is lehetséges, mint geocaching-versenyek, csoportos trackelések, vitorlásversenyek stb. A lehetőség adott a T3D-nek mint megjelenítőnek pl. flottakövető-rendszerekhez való kapcsolásához is. A program egyelőre a szabványos GPX formátumot képes megnyitni, melyre könnyű konverziós lehetőségek adódnak bármilyen platformról (pl. Garmin műszerekhez a MapSource program közvetlenül tud ilyen formátumban menteni, vagy a GPSBabel program változatos formátumokból, sokféle beállítással tud ilyenre konvertálni).


A 2009.04.18-i gyenesdiási geocaching-verseny visszajátszása - a győztes track kiemelésével.
A visszajátszás különféle gyorsításokkal, illetve egy szabadon mozgatható időcsúszkával történik.

Korábbi geocaching-versenyek trackjei a T3D számára szükséges GPX-formátumban:
2009.04.18 - Gyenesdiás: gyenesdias.zip
2008.05.31 - Alsópere: alsopere.zip
2004.05.15 - Kistolmács: kistolmacs.zip
2003.09.20 - Orfű: orfu.zip

Az újítások másik csoportja a már ismert útvonaltervezési funkciókat érinti. Trackman 'routeS' útvonaltervező motorja már eredetileg is képes volt a tervezett útvonalhoz idő-adatokat generálni jármű-úttípus kombinációktól függően. A T3D ezen változatában a megjelenítő képességei és kezelőszervei ehhez alkalmazkodva fejlődtek tovább. Ez azt jelenti, hogy pl. autós tervezésnél a bejárás történhet valódi (esetleg arányosan gyorsított) sebességekkel - tehát pl. autós tervezés mellett animált bejáráskor jól érzékelhető az autópálya és a közút közti sebesség-különbség. Természetesen a tervezett útra így időkalkuláció is rendelkezésre áll. Szintén főként a 'routeS' tervezőmotor képességeit dicséri a T3D kezelőfelületére beépített funkció, mely gyalogtúránál lehetővé teszi, hogy (skálázható preferenciával!) lehetőség szerint közutakat elkerülő túraútvonalat tervezhessünk. A továbbiakban a tervezés funkció további járművek (kerékpár, terepjáró) és preferenciák szerinti finomhangolása is elképzelhető.


Gyalogos túraterv Lapis-tetőről Árpád-tetőre a közút lehetőség szerinti elkerülésével.
A képen jól érzékelhető, hogy az egyszerű legrövidebb/leggyorsabb út nagyrészt a közúton haladna, de egy skálázható opcióval ezt most kimondottan kerülni igyekszünk.

A harmadik lényeges újítás elvileg viszonylag egyszerű, gyakorlatilag viszont régóta hiányzik, pedig felhasználói oldalról lényeges: a konfiguráció mentése kilépéskor. A program mostantól kilépéskor menti ("megjegyzi") a beállításokat ill. igény szerint a kilépéskori nézetet. Tehát ha valaki megtalálja a használati szokásainak ill. gépe képességeinek megfelelő beállításokat, akkor a program legközelebb ezekkel indul, továbbá nem kell mindig a 'világűrből' kezdeni a közelítést, azonnal az utolsó pozíció töltődik, vagy - a pozíció-mentés kikapcsolásával - mindig egy adott helyszín.

T3D_setup_0_58.exe


Bejárás-követő kistérkép stb. - v0.57, 2009.01.21

A meleg vasat tovább ütve másfél hét után újabb verzió.

Legszembetűnőbb újdonsága egy 'követő kistérkép', mely az útvonal-bejárás során a főtérképtől függetlenedve teszi lehetővé az utazó nyíl követését. Vagyis ha a főtérképet nagyobb átfogással, esetleg fix tájolással szeretnénk figyelni, a kistérkép akkor is alkalmas a navigáció részleteinek követésére.

Szintén a tervezett útvonalhoz - magasságprofilhoz - kapcsolódó apró, de hasznos funkció a legnagyobb és legkisebb magasság, ill. a szintemelkedés és -süllyedés kijelzése.

Alap koordinátakijelzés ill. útvonal-tervezési módokban eltérő lett a szálkereszt színe, és szálkereszt került a régi (pöttyös) tárgypont-kijelzéshez (képernyő 'közepe', CTRL!). CTRL+nyilak mostantól égtáj szerinti görgetést végeznek (tehát pl. CTRL+fel elfordított térképnél is északra mozdul).

Optimalizáltam az árnyékoló/domborzat textúra rajzolását - lehet, hogy bizonyos gépeken némi gyorsuláshoz vezet.

Kicsit áttekinthetőbben tagolódik és csinosabb lett a felület a térkép és a rá helyezett panelek széleinek árnyalásával.

T3D_setup_0_57.exe


Új útvonaltervező, animált bejárás, magasságprofil - v0.56, 2009.01.10

A 0.56 változat fejlesztésének legfőbb motívuma - mely az eredetileg tervezett fejlesztési irányokat felül is írta - egy új útvonaltervezési módszer, és a köré épített funkcionalitás.

A turistautak.hu eddigi - inkább csak kísérletnek tekinthető - tervezője után Trackman olyan rendkívüli teljesítményű, árnyaltan paraméterezhető, immár a gyakorlatban is jól használható útvonal-tervezővel (routeS) állt elő, mely mérföldkő lehet a portál(ok) történetében; 'kifelé' újabb szolgáltatásokat lehet rá építeni, 'befelé' pedig a térképrajzoló munkát jelentősen segítheti (szakadások, irányítási és egyéb paraméterezési hibák szűrése stb., meg egyáltalán szemléletfejlesztő hatásával).

Örömömre szolgál, hogy ez az új tervező elsőként a T3D-ben mutatkozhat be. A T3D mint felület nem csupán a tervezés bemenő paramétereinek összeállítására alkalmas, de mostantól az eredményként adódó útvonal többszintű modellezésére: látványos animált bejárására, magasságprofil készítésére stb. is.

A megnyíló új fejezetnek ezzel csak az elején vagyunk; a tervező is többet tud annál, mint amit jelenleg a felületre 'kivezetve' látunk, és a téma köré építhető grafikus és egyéb funkcionalitás is jóval bővebb annál, mint ami egyelőre megvalósulhatott. Úgy gondoltuk viszont, hogy kezdetnek ennyit már érdemes megmutatni, hogy a teljes közösség megkezdhesse az együtt-gondolkodást a felmerülő lehetőségekről, a finomhangolásról stb.

Mindezeken túl bekerült az országhatár mint új fólia, változások történtek a poligonok rajzolási sorrendjében a jobb megjelenítés kedvéért.

Optimalizálásképpen szerkezetileg, mélységében szétvált mozgó és álló esetben az ábrázolás. Egyéb előnyök mellett ez szerényebb gépek számára is fogyaszthatóbbá teheti a programot. (Nézet -> 'térkép mozgásban'; 'állókép-puffer')

A turistajelzések áttetszően rajzolódnak - így látható alatta az út típusa is.

Alapértelmezett lett a kamera döntésének korlátozása - a 'lapos' nézetet a kamera tulajdonságainál kell engedélyezni.

A felszínen való tájékozódást, útvonal-kezelést új, domborzatra símuló szálkereszt segíti.

T3D_setup_0_56.exe


Új fóliák, koordináta-rács és -kijelzés - v0.55, 2008.08.13

A nyárra kissé belassult fejlesztés eredményei jelennek meg a 0.55 változatban. Sok apróság mellett az alábbiakat emelném ki elsősorban.

A legfontosabb elvi eredmény az egér földrajzi pozíciójának érzékelése. Az érzékelt koordináták közvetlen kijelzésén túl ez további szolgáltatások felé is utat nyit. Meg is jeleníthető a koordinátarács.

Így most kényelmesebb kezeléssel kerülhetett be a többpontos távolságmérés és útvonaltervezés.

Bővült az út- és poligonfóliák köre: bejáratlan utak, parkok, temetők jelentek meg, és méret szerint szétválasztódtak a tavak (az adatbázis tartalmában ennek megfelelően javítások lesznek szükségesek). A bővítve módosított adatszerkezet a szerver oldalát is érinti, mostantól a szerveren a 0.55 változat által használt adatok frissülnek. A régi (0.54-ig) adatok egy ideig még megmaradnak a szerveren, hogy a régebbi változatok is tudjanak még a frissítésig átmenetileg táplálkozni, de azok napi rendszerességgel már nem frissülnek.

A vonalak mellett mostantól a poligonok is élsimítással rajzolódnak (erőforrás-takarékosság okán egyelőre csak állóképnél, mozgásban nem).

A 'kamera' panelen kapcsolható egy szürkeárnyalatos színséma, mely különösen a (kissé szintén bővített) sztereó megjelenítéshez jöhet jól.


Útvonaltervezés, sztereó kép, ködeffekt - v0.54, 2008.04.30

Néhány a fontosabb újdonságok közül:

A 0.54 változatban kiteljesedett a domborzat megjelenítése - tetszőlegesen dönthető, ill. bármikor leszállhatunk a felszínre megtekinteni a panorámát. Kétfelé vált a nézetstílus - lefelé irányuló kameránál az eddigi, papírtérképekre emlékeztető grafikai stílus él, míg erős döntéskor a felszín-közeli panorámát jobban érzékeltető új stílus(kezdemény). A földközeli nézetet állítható ködeffekt teszi valósághűbbé.

Megjeleníthető a képernyő közepén egy tárgypont, melynek koordinátáit kijelezzük. Ez a pont bekapcsolt domborzatnál a felszínt is követi, ilyenkor a magassági adat is leolvasható.

A fokozatosan bővülő funkciókhoz a felhasználói felület is megújult: újabb eszköztárak jelentek meg, köztük egy a navigációs lehetőségeket is összefoglalja, segíti.

Bekerült az útvonaltervezés első változata. A T3D egyelőre csupán felhasználói felületként működik - rögzíti a bemeneti adatokat, útvonaltervet kér a turistautak.hu szervertől, majd megjeleníti. A megtervezett út és térképi környezete - a Google Earth export közreműködésével - GE felületén is megjeleníthető, animációval be is járható.

Megjelent itt is a 'régi' (0.92) válozatban már bemutatkozott (anaglif, szemüveges) sztereó kép. Piros-cián szemüveggel rendkívül plasztikus, valódi térhatású képet látunk a tájról. A továbbiakban ennek paraméterezhetősége is még finomodni fog.

Fejlődött a feliratok megjelenítése. Egyrészt egy optimalizálás során gyorsabbá vált - a mozgás egésze is. Másrészt nagymértékű döntésnél (földközeli kameránál) a felszínről felemelkednek, így a táj felett megjelennek az adott irányban található települések, a jelentősebbek külön magasabban, kiemelten.

A különválasztott 'kamera' eszköztáron egyebek mellett (a 'régi' után újra) állítható a kamera látószöge, vagyis a 'perspektíva erőssége'. Kijelezzük a kamera tengerszint feletti magasságát is.


Domborzat és áttekintő kistérkép - 2008.03.18

A 0.53 változatban bekapcsolható a valós domborzat - egyelőre a v0.92 változatos beállítási lehetőségei nélkül, egyetlen fix finomsággal. Miután különféle technikai okok miatt a kamerát egyelőre nem érdemes túlzottan megdönteni, ebben a változatban ezt a lehetőséget korlátoztam, de a későbbiekben a tervek szerint továbbfejlesztve érjük majd el a 0.92 változatból ismert panoráma-nézetet, a talajszintről körbetekintés lehetőségét.

Megjelent a sarokban egy kis országos áttekintő-térkép, melyen a pozíció követhető, ill. kattintással ugrani lehet a kívánt területre, továbbá egy áttetsző logo is került a képre.

Miután a feliratozás jelenlegi technikája nem képes megjeleníteni a hosszú ő és ű betűket, ezeket rövid változatukkal írjuk ki; ez is bántja kicsit a szemet, de kevésbé, mint a betűhiány.

Az applet kapott egy előkészítő felületet az indítása elé; az teljes ország egyes részterületei is kérhetők - leginkább erőforrás-takarékossági okokból ajánlatos is a szűkítés.


Textúrák (árnyékolás) és optimalizált megjelenítés - 2008.02.08

A 0.52 változat látványos újdonsága, hogy az eddig 100% vektorgrafika mellett megjelentek a textúrák. Egyelőre alapvetően domborzatárnyékolás funkcióval, de műholdképektől szkennelt vagy egyéb úton generált pixeles fedvényekig bármi is lehetséges a jövőben.

Fontos fejlemény, hogy a kívülről (és elárulom, belülről is) gyanús kézi 'optimalizálás' funkció kimúlt; felhasználói és fejlesztői oldalról is szépen kisimult a dolog, magától működik és mindig optimális.


Feliratok és napi frissítésű adatok - 2008.01.23

A 0.51 változat (applet és telepíthető kliens) képes feliratok megjelenítésére (egyelőre helységnevek) - mondhatni elérte a gyakorlatilag használható szintet.

Ezen túl elindult a turistautak.hu szerverén a T3D adatok napi frissítése. Mostantól az applet és a kliens egyaránt alkalmas a turistautak.hu térképének naprakész állapotát megjeleníteni.


Új, telepíthető, nagyteljesítményű kliens (v0.5) - 2008.01.14

Az applet után megjelent a lokálisan futtatható, telepíthető kliens. Funkcionálisan hasonlít az applethez, azonban nem egy webböngésző alá rendelve éli életét, hanem ez egy nagyteljesítményű, önálló, teljes képernyős alkalmazás, mely több memóriát, processzoridőt használhat, képes (az eredendően webről töltött) adatok helyben pufferelésére és később nagyságrendekkel gyorsabb töltésére.


Frissült a T3D demonstrációs applet - 2008.01.11

Kéthavi fejlesztőmunka során megvalósult a dinamikus adattöltés, továbbá (újra) kialakult a szalonképes grafikai megjelenés. Egyelőre egy applet mutatja be a fejleményeket, de hamarosan várható egy új, az applet technikai korlátaitól mentes, nagyobb teljesítményű, telepíthető alkalmazás-változat is. Domborzat, textúrázás és feliratok az újraírt projektben egyelőre nincsenek, ezek majd ezután következnek.

Az applet lapja: T3D applet


Megjelent a T3D applet próbaváltozata - 2007.11.15

Megindult a T3D újragondolása, átírása a továbblépés szándékával.

A 0.92 változatig voltaképpen folyamatosan hízott a kezdeti 'helloworld' állapottól. Ezalatt igen sokminden belekerült, de a programkód lassan elért egy olyan szemétdomb-szerű állapotot, hogy megérett a helyzet a tapasztalatok nyomán az újragondolásra. Gyakorlatilag nulláról kezdtem újraépíteni a struktúrát, a meglévő modulok gyomlálásával-átírásával.

Az újraépítés fő céljai közé tartozik a dinamikus adatkezelés megvalósítása ill. a weplapon appletként való megjeleníthetőség folyamatos szem előtt tartása. E folyamat első publikus eredménye a működő applet, melyen a látvány maga egyelőre csupán jelzés-értékű, de maga az applet léte a fejlesztés szempontjából elvi fontosságú.

Az applet lapja: T3D applet


Megjelent a T3D v0.92 változata - 2007.10.30

Az új változat számos kisebb-nagyobb újdonsága közül felhasználói oldalról elsősorban talán a sztereó megjelenítést érdemes kiemelni. Ún. anaglif eljárással (színszűrős szemüveggel) a program teljes funkcionalitása mellett szabadon mozgatható, térhatású képet kapunk, manapság a műfajon belül talán egyedülálló módon. (További részletekhez lásd: http://turistautak.hu/maps/3d/sugo)

Ezen túl említést érdemel az iránytű, továbbá bizonyos átmenet-animációk kidolgozása (pl. kamera északra vagy függőlegesbe fordulása, panoráma nézetbe átmenet), újabb paraméterezési lehetőségek a megjelenítéshez stb.

Az új változat automatikusan hív le a webről fontosabb értesítéseket, frissítési információkat, ezáltal kényelmesebbé válik a fejlesztés követése.

Letölthető: http://turistautak.hu/maps/3d


Elindult a T3D hírek lapja - 2007.10.30

A programmal kapcsolatos információk közlésére (értesítések program- és adatfrissítésekről, fejlesztői megjegyzések) eddig legfeljebb esetlegesen írt és olvasott fórum-bejegyzésekben volt mód. E helyzet javítására szolgál ez a lap, mely mostantól összegyűjtve tartalmazza majd ezeket az információkat.(c) 2007-2010 - László István, turistautak.hu