T3D


 Kedves Látogató! 
 
A T3D László István térinformatikus, a turistautak.hu térképszerkesztőjének munkája.
A fejlesztés 2010-ben megállt, a térképadatok 2015 óta nem frissülnek.
Ha valaki akar vele foglalkozni, örömmel fogadjuk jelentkezését az info@turistautak.hu-n!

Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület
 


A T3D egy Java-alapú, háromdimenziós hardvergyorsított OpenGL grafikát alkalmazó térképi kliens, mely eredendően a turistautak.hu térkép-portál adatainak megjelenítésére jött létre.

A fejlesztés célja egy háromdimenziós megjelenítő létrehozása, mely sokféle térképi adat síkbeli vagy domborzatra illesztett megjelenítésére képes (vektoros adatok: vonalak, poligonok, pontok, feliratok; pixelkép-fedvények stb.).

A Java-környezet lehetőségeiből adódóan párhuzamosan hozható létre egy helyben futtatható, nagy teljesítményű, teljes képernyős alkalmazás (mint pl. a GoogleEarth), ill. különféle, weblapokon futtatható applet-változatok, melyek viszont lényegesen újított alternatívát kínálnak a manapság már hétköznapinak mondható pixeles, szektor-elvű (szakaszosan nagyítható, de nem dönthető-forgatható) webtérképekkel szemben.

A megfelelő működéshez ajánlatos minél frissebb Java és videokártya-meghajtók beszerzése.


Telepíthető kliens

Kicsi, könnyen telepíthető kliens, mely a weben át kapcsolódik a központi szerverhez, ahonnan naprakész adatokból jeleníti meg a térképet. A megérkezett adatokat helyben is tárolja, vagyis az adatok első megérkezése után később nagyságrendekkel gyorsabb a töltés, és kapcsolat nélkül is használható. Az adatok a szerverről igény szerint bármikor aktualizálhatók.

Tetszőleges nagyítás, döntés, forgatás - szabad mozgás a háromdimenziós térkép fölött, ki-be kapcsolható adatfóliák, nagyításfüggő megjelenítés különféle stílusokban.


Applet

Egyetlen kattintás és máris weblapon kipróbálható a térkép. (Adott környezetben való első futtatáskor az indulás lassúbb a szükséges fájlok (automatikus) telepítése miatt - később már lényegesen gyorsabb.) Internet-kapcsolattal és webböngészővel bárhol azonnal elérhető tartalom.

Az applet-műfaj azonban mégis csak kompromisszum: korlátozott memória, processzoridő, mindig friss (ezért lassabb) letöltés a szerverről, kötött weblapi környezet.

Az applet jól jöhet egy 'egy szál böngészős' szükséghelyzetben, de a kicsit is igényesebb használathoz bejáratott környezetben mindenképp a kliens telepítése javasolt.(c) 2007-2010 - László István, turistautak.hu