turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-el
[ english
Turistatérkép Garmin GPS-ekhez Magyarország teljes területéről, minden csütörtök hajnalban frissül
újdonságok a térképen (2017.09.22. 03:00-ig, adatbázisunk ekkori állapotát tükrözik a Garmin-térképek)

Hosszas várakozás után eljött végre a nagy pillanat, amikor a nagyközönség elé állhatunk olyan térképekkel, amelyeket GPS-be töltve is lehet használni. Elsőként a Garmin térképes készülékeihez készült el betölthető térkép. Az útvonaltervezésre alkalmas GPS-ekben, illetve a PC-n futó MapSource alkalmazásban ezek a térképek automatikus útvonaltervezésre is alkalmasak, így két pont között megadják a leggyorsabb / legrövidebb utat és annak vetületi hosszát.

Feltöltés: A térképet többféle módon is feltöltheted GPS-edre: ha van már valamilyen Garmin térképed és ezzel együtt MapSource programod, vagy a Trip and Waypoint Manager CD-d, akkor meglevő térképeiddel együtt is betöltheted a GPS-be, valamint a PC-n is böngészheted a térképet.
Ha nincs MapSource-od, akkor is be tudod tölteni GPS-edbe a térképet, csak ugorj ide.
Van egy harmadik lehetőség is, ha linuxot használsz, vagy ha magad akarod kiválasztani a feltöltendő szelvényeket, töltsd le az ingyenes SendMap programot (Windows/Linux), ez parancssoros felületű, képes USB GPS-ek kezelésére, illetve iQue-hoz, nuvihez is előkészíti a memóriakártyára írandó fájlt.

Változatok: A különféle felhasználói igényeket különféle térképváltozatokkal igyekszünk kiszolgálni. Vannak, akik NaviGuide, illetve TopoGuide térképpel együtt használják, másoknak nincsenek ilyen térképeik, még másoknak pedig összesen nincs annyi memória a GPS-ükben, hogy beleférjen teljes változat. Mivel a TopoGuide szintén szintvonalas, ezért aki azzal együtt használná, szintvonal nélküli változatra van szüksége. Többen jelezték, hogy a teljes, 20 mega környékén járó telepítőt a mérete miatt nem tudják gyakran frissíteni. A különálló rétegekből álló térkép viszont rosszabbul rajzolódik MapSource alatt, ez indokolja az összevont térkép létjogosultságát. Más térkép felett az országos közúthálózat útjai megduplázódnának, ezért szükséges olyan változat is, amelyben ezek nem szerepelnek. Az igények felmérése és hosszas tervezés után az alábbi térkép-változatok születtek:

név u+f+sz u+f utak fel. szintv. megjegyzés méret letöltés
Turistautak+----összes img-vel69.2 MBtelepítőzip
Turistautak: utak+felületek-+---frissítésre55.9 MBtelepítőzip
Turistautak: utak--+--frissítésre36.8 MBtelepítőzip
 
Turistautak: felületek---+-külön rétegek75.9 MBtelepítő
zip
Turistautak: szintvonalak----+
Turistautak: felületek+szintvonalak---++
Turistautak: utak+szintvonalak--+-+
Turistautak: utak+felületek+szintvonalak-++++
 
Turistautak: jelzett--*1--vastag piros vonallal16.8 MBtelepítőzip
Turistautak: gyalogutak--*2--vékony fekete vonallal
 
Turistautak: utak#felületek-#---vékony, közutakkal55.9 MBtelepítőzip
Turistautak: kerékpártérkép+*----kerékpárutak kiemelve64.3 MBtelepítőzip
 
Turistautak domborzatárnyalással és
5 méteres szintvonalakkal**
+----turistajelzésekkel,
színes turistaút-
kiemeléssel
170.0 MBtelepítőzip

*1,2: A jelölt 'utak' térképek másfélék, mint a felettük felsoroltak. Nincsenek rajtuk az országutak és a 'gyalugutak' térképen a piros kiemelés sem. Ezeket a változatokat kifejezetten másik térképre rátöltve ajánljuk. Nem útvonaltervezős térképek, hogy ne kavarjanak bele pl. a NaviGuide-on történő útvonaltervezésbe.

#: ezen a változaton szerepel minden út (közutak is, autópályától az utcákig) és nincsenek kiemelve pirossal a turistautak. Ez a változat önállóan használható, útvonaltervezős térkép.

**: Android készülékekre OruxMaps és Locus alá tölthető térkép naponta frissülő, a hagyományos TuHu stílustól eltérő megjelenítésű és részletesebb domborzatmodellt használó változata.
Mindegyik alább felsorolt műveletek végrehajtása közben ne fussanak gépünkön a MapSource/BaseCamp programok!
Telepítés:
Töltsük le számítógépre a zip filet.
A zip tartalmát csomagoljuk ki egy tetszőleges könyvtárba, pl. c:\garmin\tuhu
Nyissuk meg szerkesztésre (pl notepad) a gépünk típusa alapján vagy a tuhu32.reg vagy a tuhu64.reg file-t.
A file-ban 'X:\\xxxx' minden előfordulását cseréljük le a telepítés könyvtárnevére, a fenti példánál maradva 'c:\\garmin\\tuhu'-ra.
Figyeljünk a dupla \ jelekre az útvonalnévben!
A szerkesztés és mentés után duplaklikk az előkészített tuhu32.reg vagy tuhu64.reg file-ra.
Lefutása után a térkép 'turistautak.hu' néven látszani fog a Mapsource/BaseCamp programokban, használatukkal a szokott módon tölthetjük át a térképet vagy annak választott szegmenseit Garmin készülékeinkre.
Frissítés:
Az újra letöltött zip file tartalmát ugyanoda csomagoljuk ki, mint a telepítéskor. Más tennivalónk nincs.
Átnevezés:
Rendszerkarbantartás vagy újrakonfigurálás során előfordulhat, hogy más könyvtárba telepítjük vagy másoljuk a térkép file-okat.
Ez esetben értelemszerűen módosítsuk a tuhu32.reg vagy tuhu64.reg file-t és futtatsuk le újra.
Törlés:
A regedit program segítségével töröljük
32 bites változatnál a teljes HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Garmin\MapSource\Families\tuhu ágat illetve
64 bitesnél a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Garmin\MapSource\Families\tuhu ágat.
Végül törölhetjük a térkép file-okat tartalmazó könyvtárt (példánknál maradva a 'c:\garmin\tuhu'-t).


A telepítés magától értetődő, egyetlen fontos szempont, hogy a MapSource/Basecamp program ne fusson a telepítés idején. A telepítőt hetente, minden csütörtök hajnalban frissítjük, viszont a tájegységenként készülő Garmin-térkép egyes szelvényei technikai akadályok miatt esetenként néhány nappal régebbi állapotot tükröznek.

MapSource-verziók:
A 6.14-es verziótól kezdve a MapSource program rendkívül lassan rajzolja a térképet, továbbá sajátosan érzékeny lett a registry-bejegyzésekre, azon belül is a térképeket leíró ágak elnevezésére. Átírtuk a telepítőket, hogy működjenek 6.14 feletti verzónál is, így ha a MapSource a Turistautak térkép újratelepítését kéri, a friss térkép telepítése megoldja a problémát. Az új MapSource lassú térképrajzolása miatt viszont mégis az utolsó "normális" verzió használatát javasoljuk (6.13.7), amely letölthető innen [47 MB].

Némi jelmagyarázat a térképekhez:
A térképek nem a szokásos módon használják a Garmin térképeken szokásos vonaltípusokat. Mivel csak földút, illetve ösvény jelek állnak rendelkezésre és ezek is nehezen láthatók a szintvonalak felett, "feljebb toltuk" az utakat. Az alábbi úttípusokat különböztetjük meg:

  • aszfaltutak (az autópálya jelével, ez MapSource-ban kék, GPS-ekben piros, széles vonal, szürkeárnyalatos GPS-ekben két vékony feketével határolt széles szürke vonal)
  • jelzett turistautak (elsőrendű főút jelével, MapSource-ban piros, GPS-ben is vastag piros, szürkeárnyalatos GPS-ekben vastag fekete); ha aszfaltúton halad a jelzett turistaút, akkor az aszfaltút jelét kapja!
  • autóval járható egyéb utak (főút jelével, MapSource-ban és GPS-ekben is vastag fekete)
  • csak terepjáróval, erdészeti gépekkel járható utak (kisebb út jelével, MapSource-ban vékony fekete, GPS-ekben típustól és zoomszinttől függően vékony vagy vastag fekete)
  • csak gyalog járgató ösvények (ösvény jele, ez mindenhol vékony szaggatott)
  • a még fel nem mért, de a kereszteződések miatt fontos út-kezdeményeket az időzóna vékony, halvány jelével ábrázoljuk
Az utak nevének végén szereplő . és .. jelek a feldolgozott trackek számára utalnak: . az 1 trackből készült utaknál jelenik meg, .. pedig azoknál, amelyeket trackek nélkül húztunk be, vagy elfelejtettük beállítani a trackek számát.

Néhány szó a szintvonalas térképekről:

  • az adatok a nyilvánosan hozzáférhető SRTM domborzatmodellből származnak, köszönet érte Ath-nak
  • MapSource programban tervezett útvonalakról függőleges metszet készíthető (Route Properties, Show Profile)

Az útvonaltervezési lehetőségekről: A térképek zöme alkalmas automatikus útvonaltervezésre MapSource programban, illetve a funkciót ismerő Garmin GPS-ekben. (Kivételt a *1,2 jellel jelölt, másik útvonaltervezős térképek fölé szánt változatok jelentenek.) Car/Motorcycle beállítást használva elkerüli a közforgalom elől elzárt utakat (pl. erdészeti műutakat). Nem szabad elfelejteni, hogy kanyarodási (tiltó) szabályok nélkül hajmeresztő javaslatokat tud tenni az autópályák környékén. Az útvonaltervező tehát elsősorban úton mért távolság becslésére használható.  

Közvetlenül GPS-be betöltő program illetve bemásolható térkép [IMG*]
(MapSource nem szükséges hozzá, csak Windows-os gép)

turistautak-garmin-loader.exe [0.4 MB] a teljes változat [IMG]
turistautak-utak#feluletek-garmin-loader.exe [0.4 MB] szintvonalak nélkül és a turistautak nincsenek pirossal kiemelve [IMG]
turistautak-utak-feluletek-garmin-loader.exe [0.4 MB] csak az utak és felületek, kis memóriájú készülékek számára [IMG]
turistautak-utak-garmin-loader.exe [36.8 MB] csak az utak, még szűkebb sávszélességhez / memóriához [IMG]
turistautak domborzatárnyalással és 5 méteres szintvonalakkal [183 MB, IMG]

* az [IMG] hivatkozásokon letölthető fájlok tartalma megegyezik azzal, amit a betöltőprogram ír a GPS-be, csak ehhez nem szükséges windowsos gép, illetve ez ad megoldást olyan GPS-ekhez, amely a betöltőprogrammal nem működik (pl. iQue, nuvi, zumo, Colorado, Oregon). Használata: letöltés után bemásolandó a memóriakártya Garmin\ könyvtárába GMAPSUPP.IMG néven.

Sendmap használata: töltsd le valamelyik zip fájlt, majd bontsd ki a gépeden egy könyvtárba.
Gondoskodj arról, hogy a sendmap.exe elérhető legyen a térképkönyvtárból (tedd ide vagy path-ban hivatkozz rá!), majd add ki az alábbi parancsot:

sendmap COM1 96901099.img [illetve amit fel akarsz tölteni]

A fenti parancs a Gerecse szelvényt tölti a GPS-be, sorold fel a további szelvények fájlnevét szóközökkel elválasztva. Értelemszerűen add meg a használandó soros port nevét.

Ha bármi gondod van a térképpel, írj: info@turistautak.hu


További képernyőképek:

MapSource, Badacsony és környéke CLC2000 felületekkel és SRTM szintvonalakkal

MapSource, turistautak SRTM szintvonalakkal, útvonalterv a Magas-Taxi turistaháztól Nagy-Hideghegyre


A fenti útvonal magassági metszete az SRTM domborzatmodell alapján


Az útvonalterv fordulóról fordulóra


Garmin eTrex Vista képernyőképe


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók