turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-el
[ english
OSM
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 7341 db hozzászólás

Lapozás: előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | ... | következő


mgpxhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 21:33:15 (7341)
Tételezzük fel, hogy nem dühből vagy sértődésből írom, amit írok, és figyelemmel kísértem / kísérem, hogy mit és hogyan vesz át az OSM? Hogy hogyan szelektál, ha egyáltalán? Hogyan kezeli a talált és jelzett hibákat?

Így konkrétumok nélkül erre csak általánosságban lehet reagálni. Gondolom, egy külsőstől származó tracklog feldolgozása során a tuhu szerkesztői is találkoznak olyan esetekkel, ahol a tracklog nincs teljes összhangban a pillanatnyi térképpel. Pl a tracklog kilengése csak vételi hiba, vagy megváltozott nyomvonal, esetleg egy párhuzamosan futó út? Az OSM szerkesztők is hasonló helyzetben vannak külsősöktől származó adatok bedolgozásakor, legyen az tracklog vagy API-n lehúzott adat. Ilyenkor a pillanatnyi térképpel, OSM tracklogokkal, műholdképekkel, Mapillary fotókkal összevetve próbálnak értelmes feloldást találni az ellentmondásokra. Ebben nyilván van némi hibahányad, de arányaiban nem szabadna többnek lennie, mint amennyi a Tuhu-n a tracklogok bedolgozásakor keletkezik. Ahogy a Tuhu szerkesztők precizitása között is minden bizonnyal volt némi szórás, úgy nyilván az OSM szerkesztők között is van.

Ha írsz konkrét helyet, meg lehet nézni pontosabban, mi is ott a helyzet.

Nyilván kölcsönösen lehetne találni területeket, ahol az egyik vagy másik térkép a pontosabb, kidolgozottabb. Ez leginkább attól függ, hogy az adott térségben járatosabb természetjárók, szerkesztők épp melyik közösséghez kontribútálnak.

Én inkább Budapest környékén és nyugatabbra járok, ott tapasztalatom szerint az OSM-ben inkább csak a kisebb pontatlanságok a jellemzők. A pontatlan adatok forrását megnézve, közel fele-fele arányban vannak a műholdképről felvitt utak (megszűnt vagy sohasem létezett) és a Tuhuról származó avittt adatok (benőtt utak, járhatatlan csapások, pontatlan nyomvonal). Könnyen lehet, hogy a ritkábban járt területeken nagyobb pontatlanságokat is tartalmaz a térkép, és könnyen lehet, hogy nem csak a mi térképünk (és itt nemcsak szabad térképekre gondolok). Mindenesetre óvatosságra intenék azzal kapcsolatban, hogy egy térségbeli tapasztalataidat általánosítod az ország egészére.
[előzmény: (7335) Lipták Roland, 2017.03.22 13:53:39]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 15:45:01 (7340)
"a korábbi szemlélettel szöges ellentétben szándékosan elhanyagolják a T. szerkesztők a legfontosabb jelzések aktualizálását" - Nem lehet, hogy csak nincs rá kapacitásuk? Valamiért kevés itt az aktív szerkesztő, ...másrészt sok szerkesztő nem szeret olyan helyen rajzolni, amelyet nem ismer.

Sajnos én is tapasztalom, hogy a terepen sincs elég ember sem itt, sem ott. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre messzebb kerülünk a naprakész adatbázis és rajta keresztül a naprakész kimenetek ígéretétől. :-(

A kéktúra blogon írja a kolléga: "A papírtérképeket nyugodtan el lehet felejteni, eljárt felettük az idő." Igen, már a digitális térképeken is tudunk prezentálni ugyanolyan elavult adatokat. :-(

Mennyire tűnik megoldottnak a közösségi térképek aktualizálása, hogy ha egy kiemelt fontosságú jelzés (piros sáv) a világhálón is megjelent, négy éve megtörtént nyomvonalváltozással járó felújítása még nem érte el az ingerküszöböt.
[előzmény: (7336) Hev, 2017.03.22 13:58:17]

BáthoryPéterhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 15:26:06 (7339)
RDI Kreatív Stúdióval már futottunk egy kört (azt hiszem Grin), de valami olyasmi volt a válasz, hogy nem adják, tervük van vele. Na majd még próbálkozunk.

Elvileg minden nyelvnek van aloldala, sokan használják is napi kommunikációra (pl német, holland, lengyel, orosz, argentin). Az erősen elhagyatott magyar nyelvűt itt találod: https://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=25
[előzmény: (7338) olahtamas, 2017.03.22 14:59:02]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 14:59:02 (7338)
http://www.jasznet.hu/kapcsolat.html
Egy telefont talán megér, hátha eladják, bár kérdés, hogy ki venné meg?

A központi OSM fórum Angol, így már ki is esett részemről.
Ezért is járok Meetupokra, mert ott tudunk beszélgetni is :)
Ez az ami a tuhu-n eléggé hiányzott, és bár Old Eye felajánlota, hogy menjünk hozzá, nem nagyon sikerült nagyobb összejöveteleket tartani.
[előzmény: (7337) BáthoryPéter, 2017.03.22 14:43:00]

BáthoryPéterhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 14:43:00 (7337)
osm.hu: Nem tudjuk kié a domain és mi a célja vele. Nyilván jó lenne átirányítani az openstreetmap.hu-ra, de eddig nem sikerült felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal.

Fórum: létezik egy hivatalos OSM fórum, központi autentikációval, meg mindennel, amit hiányolsz: https://forum.openstreetmap.org/ Az évek során úgy alakult, hogy a magyar közösség nem használja. Valahogy nincs rá igény, jobban megfelel a mostani levelezőlista + egyéb kommunikációs felületek.

Ha a közösséget keresed, gyere el egy meetupra, vagy nézz be a levlistára. Jelentem, létezünk.
[előzmény: (7335) Lipták Roland, 2017.03.22 13:53:39]

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 13:58:17 (7336)
Azért azt is vedd észre, hogy a turistautak.hu-n a korábbi szemlélettel szöges ellentétben szándékosan elhanyagolják a T. szerkesztők a legfontosabb jelzések aktualizálását, problémás szakaszait!
pld. 2016 júliusában jártam be ezt az RP-DDK szakaszt ahol azóta is gond van.
Oláh Tamás az OSM-re azonnal feltette a kerülőutat, ide fél évig nem került felrajzolásra, csak azért sem!
Ekkor le töröltem , most nemrég újra visszatettem mert volt aki magánban kérte, természetesen azóta sincs berajzolva!
http://turistautak.hu/tracks.php?id=40396

Tudnék még hasonlókat sorolni de minek!

Amig az OSM-en vannak olyan lelkes és lelkiismeretes szerkesztők, mint Rakk Gyuszi és még sorolhatnám, addig első kézből tudják a változásokat átvezetni, és a felhasználók ezt látják is!
[előzmény: (7334) cseremoha, 2017.03.22 13:05:13]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 13:53:39 (7335)
De amúgy azt írja hogy „támogató oldal”. Mint ahogy a tuhu hivatalos oldala a http://tuhu.hu/ ;-)

De én sem számlaszámot, se paypal ikont nem látok.
Nem tudok másra gondolni, minthogy az oldal azoknak szól, akik a munkájukkal szeretnék támogatni a magyar OSM közösséget.


Ettől eltekintve

Lehet hogy körülményes és oldszkúl vagyok, de én általában azt várom ( nem az OSM-től, hanem generally ), hogy ha csatlakozom egy közösséghez, akkor az ottani regisztrációmmal mindent el tudjak intézni, ami az ottani tevékenységemhez kapcsolódik.
Ez így, ahogy ti intézitek a dolgot, olyan érzést kelt bennem, mintha kissé gazdátlan lenne és/vagy senki nem akarna igazából munkát fektetni az egészbe. Dacára annak hogy teli vagytok erőforrással.
Kényelmetlen érzés.


akkor ha elmondod, hogy pontosan mit keresel igyekszem ahhoz leginkább hasonlót találni neked.

Én tulajdonképp az ún. "Magyar OSM Közösség"-et keresem, akikről oly sokat hallottam, és akikben - mint utólag kiderült, látatlanul - megbíztam.
Azt a csoportot, ahol van felelősség, van számonkérhetőség, viszont nincs rendszeresen összemosva az "én" és a "mi", nincs állandó utólagos magyarázkodás, meg a kitűzött célok az elért eredményekhez való igazítása.
Így most folyamatosan olyan érzésem van, mintha ködöt szurkálnék, és ez nincs ínyemre.
[ Amúgy jehovásokkal meg scíkkel hasonló érzés "eszmét" cserélni. ]


Ez egy webes fórum, itt is elhangzott sok dolog

Nekem nem azzal van a gondom, ami nem hangzott el, hanem azzal, ami igen, és nem csak, hogy nem úgy van/lett, de senki sem szólt rá anno az illetőre, hogy "B+ ne beszélj már marhaságokat, mert kompromittálsz minket", és utólag valaki más magyarázkodik ( akinek amúgy nem lenne dolga ) és/vagy kioktató hangnemben megtudhatjuk, hogy hogyan kellett volna értelmezni az elhangzottakat.


A meetingek amúgy általában

Mi erre a fórumot használjuk. De ezt már megtárgyaltuk.
A személyes kontaktus tényleg tök hatékony, már ha eltekintünk attól, hogy az ország lakosságának 5/6-a nem budapesti, és nem okvetlenül tud / akar rendszeresen szabadidőt és pénzt áldozni rá. Már azon túl, amit addig is erre fordított.


Meg ha másért nem arra jó, hogy lásd, hogy az OSM szerkesztők nem emberevő zombik, vagy háborodott diktátorok. ;-) [Uh, remélem, hogy nem azok. Mindegy, legfeljebb kiderül. :-)]

Neeeem, tisztában vagyok vele, hogy pont ugyanolyan emberek, mint én, csak nekik nincs igazuk mások a szempontjaik.
[ Amúgy meg az sem baj, ha zombik. Készségszinten használom mind a metafizikai értelemben vett shotgunt, mind az ontológiai láncfűrészt. ;) ]


Ha az a kérdés, hogy itt „eltitkoltunk-e valamit” vagy „hazudtunk-e valamiről” akkor a válasz nem.

Nem, ez nem kérdés. Tudom, hogy nem. És azt is tudom, hogy minden, ami elhangzott, azt mind teljesen komolyan, őszintén úgy gondolta, aki leírta.
Ez így nekem sokkal ijesztőbb, mint valami kényelmes konteóelmélet.


A „szinte semmit” arra vonatkozott, hogy érzésem szerint továbbra is azt a hamis matrát

Tételezzük fel, hogy nem dühből vagy sértődésből írom, amit írok, és figyelemmel kísértem / kísérem, hogy mit és hogyan vesz át az OSM? Hogy hogyan szelektál, ha egyáltalán? Hogyan kezeli a talált és jelzett hibákat?
Tételezzük fel, hogy kipróbáltam az OSM térképet is. Nem ott, ahol X vagy Y ( precíz, régi motorosok ) rajzolnak, hanem ahol épp én járok. Mint egységsugarú felhasználó ( hiszen nektek nem rajzolok ).
Tételezzük fel, hogy a saját szempontomból igazam van.

[előzmény: (7328) grin, 2017.03.22 10:43:41]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 13:05:13 (7334)
"Ha tudom, hogy egy adott környéken változások voltak" - Ha tudom.

Az egyszerű felhasználó általában nem tudja, legtöbbjüknek a térkép (és jelen esetben a Mapillary-ra feltöltött fotó) jelenti, jelentené a mankót.

"olvassa a különböző turista fórumokat" - fel szeretném hívni a figyelmed arra a nem mindenki által közismert tényre, hogy nem mindenki van abban a szerencsés helyzetben, hogy az ország frekventált turista tájegységeiben tudjon minden hétvégén túrázni. Igen sok olyan tájegység van az országban, ahol nem csak a változásokról nem lehet információt találni, hanem arról sem, hogy az adott tájegységben hol van, hol volt a turistaút. :-(

"Viszont még mindig marad a Mapillary fotókon csomó olyan információ, ami nem túl gyakran változik." - Ebben teljesen igazad van, kivéve azokat a képeket, melyek csak is azért lettek ellőve, hogy elkövetőjük bizonyítsa, hogy minden jelzést megtalált. ;-)
[előzmény: (7333) BáthoryPéter, 2017.03.22 12:34:51]

BáthoryPéterhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 12:34:51 (7333)
Mapillary-n minden fotón látszik a készítés dátuma. Szerintem aki turistautakat szerkeszt bármilyen térképen, olvassa a különböző turista fórumokat, ahol azért elég sok változásról információhoz lehet jutni. Ha tudom, hogy egy adott környéken változások voltak, akkor az annál régebbi Mapillary fotókat / tracklogokat / térképeket ilyen szempontból ignorálom. Ha nincs más, elmegyek felmérni.
Viszont még mindig marad a Mapillary fotókon csomó olyan információ, ami nem túl gyakran változik.
[előzmény: (7332) cseremoha, 2017.03.22 12:09:02]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 12:09:02 (7332)
"Ebből a szempontból érdekes a mapillary-ra is ránézni, mert értelemszerűen nem lehet fotós felmérést készíteni anélkül, hogy az ember odamenne a terepre." - Ez így van,

...de ettől függetlenül hamis biztonságtudatot ad: a felmérő végigmegy egy adott szakaszon, track-kel, fényképez és azt hiszi, hogy ezzel jó időre letudta ezt a szakaszt hisz ott van a track meg az időbélyeges fotó, osszt föl se merül benne, hogy a következő héten áthelyezték a turistaút nyomvonalát. :-(

Tehát a mapillary-n is sok-sok km-nyi, ma már aktualitását vesztett turistautat nézegethet az ember. :-(
[előzmény: (7328) grin, 2017.03.22 10:43:41]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 11:55:21 (7331)
Előre is köszönöm a segítséged, és remélem minél előbb jár arra valaki és felméri az aktuális állapotokat is.
[előzmény: (7329) grin, 2017.03.22 10:56:24]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 11:50:51 (7330)
Tessék!
[előzmény: (7324) grin, 2017.03.22 09:45:14]

grinhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 10:56:24 (7329)
Örülve az OSM saját felméréseinek továbbra sem értem, hogy akkor miért jó az OSM-nek, és miért jó a felhasználóknak a turistautak.hu elavult, szakállas adatainak átvétele?

Ez ugye egyéni szerkesztői vérmésréklet és megítélés kérdése. Vannak „lyukas” OSM területek, és ott még a régi adat is jobb lehet(?) mint a semmi. Mások azt gondolják, hogy nem, és ezért nem is importálnak oda TuHu-t.

Én gyakran azt csinálom, hogy ha a TuHu adat aránylag friss (1-3 éves) akkor átveszem, ha régebbi, akkor kap egy fixme=resurvey -t, mert a semmibe elindulni felmérni mindig nehezebb, mint vélt utakról eldönteni, hogy nincsenek ott.

Amúgy azoknak akik kerülik az OSM-et ennek ellenére érdemes néha belenézni a facebook streambe mert ott szoktak megjelenni jelzéses update-ek, amit itt is át lehet vezetni. (Bár most elgondolkoztam, hogy pár embernek nem tudom a nick és a realname közötti kapcsolatát és lehet, hogy aki az OSM-be írja ezeket ide is írja. :-].) Én sajnos nem merem vállalni, hogy ezeket továbbítom, mint pl. ez vagy ez.


Gondolom, ha saját felmérésből szerkesztettétek volna fel a térképre, észrevettétek volna az új (akarom mondani pár éves) jelzéseket és a felhagyott szakaszokat is. :-(

Pontosan. De ha nincs megfixme-zve akkor megyek megnézem, ki Csemőzte oda, és jól megtaggelem, hogy ha valaki arra jár kiszúrja a szemit' hogy rohanjék oda és mérje, mint állat. :-P
[előzmény: (7327) cseremoha, 2017.03.22 10:36:47]

grinhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 10:43:41 (7328)
1) :-D
De amúgy azt írja hogy „támogató oldal”. Mint ahogy a tuhu hivatalos oldala a http://tuhu.hu/ ;-)

Ettől eltekintve a fórumok ott vannak a „Rólunk” oldal tetején. Nyilván itt most lehet polemizálni a „fórum” szó jelentéstartalmán, az Élet útvesztőin meg a Satöbbin, de a kommunikációs formák ott vannak, akár webet szeretsz (levlista groups felület), akár emailt (levlista), akár facebookot. Én nem szeretem a webes fórumokat (konkrétan eddig talán egy vagy kettő volt, aminek a felülete számomra megütötte a használható szintet [discourse]), emiatt én azt nem csináltam, bár nyilván tudnék. Igény sincs rá, hogy tovább aprózzuk. Ha úgy értelmezem a hsz-t hogy te valamit szeretnél, keresed és nem találod, akkor ha elmondod, hogy pontosan mit keresel igyekszem ahhoz leginkább hasonlót találni neked. :-) [Ha csak kíváncsi vagy, az is oké.]


2) Ez egy webes fórum, itt is elhangzott sok dolog, amiről amúgy nem beszéltünk máshol mert nem merült fel, és biztos rengeteg dolog nem hangzott el, ami itt nem merült fel. Nem ugyanaz, ha élőben beszélgetsz a kérdéseidről, problémáidról vagy fenntartásaidról mintha itt leírod; gyorsabb, interaktívabb is, meg könnyebb nem félreérteni a kérdésekben rejlő szándékot. A meetingek amúgy általában tematikus előadásokat is tartalmaznak ami az OSM szerkesztőknek is újdonság és érdekes, mintha te TuHu szerkesztőknek mesélnél az apró trükkökről vagy a nem annyira ismert megoldásokról. Meg ha másért nem arra jó, hogy lásd, hogy az OSM szerkesztők nem emberevő zombik, vagy háborodott diktátorok. ;-) [Uh, remélem, hogy nem azok. Mindegy, legfeljebb kiderül. :-)]

Ha az a kérdés, hogy itt „eltitkoltunk-e valamit” vagy „hazudtunk-e valamiről” akkor a válasz nem. Ha az, hogy minden létező témát kifejtettünk a lehető legrészletesebben, akkor a válasz szintén nem. Ha az, hogy igyekeztünk-e a legtöbbet átadni a tudásból, az adott lehetőségekhez és kontextushoz képest, akkor igen.

A „szinte semmit” arra vonatkozott, hogy érzésem szerint továbbra is azt a hamis matrát sugároztad hogy az OSM nem végez terepi felméréseket, és a tartalma alapvetően armchair mapping alapú, és ebből következtettem eszerint hibásan. Ebből a szempontból érdekes a mapillary-ra is ránézni, mert értelemszerűen nem lehet fotós felmérést készíteni anélkül, hogy az ember odamenne a terepre. :-P


Ne haragudj, itt most nem értem az összefüggést.

Nem volt szorosabb összefüggés, csak eszembe jutott, hogy említem, hogy szívesen segítek a TuHu frissítésében ha az amúgy nem igényel plusz munkát, csak valaki mondja meg, hogyan szeretné. Vannak trackjeim, illetve a Mapillary képeket is lehet használni (sajnos oda nem mindent tudok feltölteni mert vannak olyan képek, amiket pl. befényképeztem udvarba a házszám miatt, és nem ildomos publikusba kitenni, válogatni meg nem mindig van időm).
Most volt elég sok pilisi kis út frissítésem, azt szívesen odaadom (mármint nyilván ott van, nem kell odaadnom, de konkrétan tudok kérdésre válaszolni ott, ahol bejártam, vagy megkeresni a fényképet ami a trackhez tartozik, de nem tudom mellékelni).
Ennyi, nem volt semmi extrém galád mögöttes szándék.
[előzmény: (7325) Lipták Roland, 2017.03.22 10:03:54]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 10:36:47 (7327)
"mindenkinek szíve joga, hogy a kedvenc szerkesztőeszközét, térképes adatbázisát használja" - Azt hiszem ebben egyetértünk.

"évente nagyságrendileg annyi saját felmérésből származó új terepi út és POI kerül beszerkesztésre a magyar OSM-re, mint a turistautak.hu-ra" - Ismerve a Tuhu jelenlegi teljesítményét ez nem túl biztató. :-(

Örülve az OSM saját felméréseinek továbbra sem értem, hogy akkor miért jó az OSM-nek, és miért jó a felhasználóknak a turistautak.hu elavult, szakállas adatainak átvétele? ...és most konkrétan utalnék a Csemő és Nagykőrös környéki turistautakra.

Gondolom, ha saját felmérésből szerkesztettétek volna fel a térképre, észrevettétek volna az új (akarom mondani pár éves) jelzéseket és a felhagyott szakaszokat is. :-(
[előzmény: (7320) mgpx, 2017.03.21 22:10:21]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 10:07:27 (7326)
Örömmel fogadunk bármilyen, a fejlesztési munkában való tevőleges részvételre vonatkozó felajánlást. ;)
[előzmény: (7320) mgpx, 2017.03.21 22:10:21]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 10:03:54 (7325)
1) http://openstreetmap.hu/

Ez nem a hivatalos oldal. Amit linkeltem, az az. Oda van írva. ;)
Ettől eltekintve, én itt sem találok saját fórumot.


2) Ha érdekel a valódi hazai munkamódszer, gyere el a havi meetingre, illetve gyere el egy mapping partyra. Nem harapunk.

Akkor ezt most úgy érted, hogy amit itt megmutattatok, az nem volt releváns? ( vigyázz, csapda! ;) )


Ha nem érdekel, akkor semennyire sem visz előre, ha véleményezed úgy, hogy nem tudsz róla szinte semmit, ugye.

Még egyszer: akkor ti itt kb. fél éven, és többezer hozzászóláson keresztül, voltaképp nem osztottatok meg semmilyen érdemi információt?
[ Btw. miből gondolod, hogy nem tudok "szinte semmit"? Mert saját véleményem van, ami eltér a tiédtől...? )


(Szívesen elküldök neked is mindent, amit az OSM-be felmérek, de félek, hogy nem pont olyan, mint amilyennek szeretnéd. De ha gondolod, nézd meg miket rajzoltam, és ami „survey” jelölésű ott biztos lehetsz, hogy terepről származik, mint például a Piliscsaba melletti erdei utak.)

Ne haragudj, itt most nem értem az összefüggést. Nem volt szó sem a térképekről, sem a te saját munkádról.


4) Én mindenképp megnézném, tök szép lehet. Ha mellé írjuk, hogy LIPTÁK ROLAND ÖTLETE NYOMÁN, esetleg, hogy ÉS OLDEYE NEM TILTOTTA MEG, nekem az is teljesen oké.

Majd felállítjuk mindet a Quentulus Quazgar Hegyeken. ;)
[előzmény: (7318) grin, 2017.03.21 16:25:07]

grinhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 09:45:14 (7324)
Köszönöm, ez jó hír, mert előtte bátran javasolgattam mindenkinek, de volt egy időszak amikor nagyon szétcsúszott a valósághoz (tuhu) képest. Akkor ismét bátran hirdetem.

Van amúgy egy összefoglaló lap arról, hogy a TuHu „kimenetei” (ez, vagy bármi más) mik és hol érhetőek el? Egyrészt én is mindig elfelejtem (mivel nem naponta használom), másrészt hogy mások hol tudják megtalálni.
[előzmény: (7323) Old Eye, 2017.03.22 07:07:57]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2017.03.22 07:07:57 (7323)
2016.02.21 óta a terkep.turistautak.hu szinkronban van az MGKE térképadatbázisának tartalmával.
[előzmény: (7322) grin, 2017.03.21 23:08:09]

grinhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.21 23:08:09 (7322)
Egy kérdés, ha már itt vagyok: létezik most friss TuHu tile server? Jól tudom, hogy a terkep.turistautak.hu nem igazán frissül (illetve igazán nem)?

grinhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.21 22:34:18 (7321)
Nagyon köszönöm! Tökéletes. Elmentem a többit is, ahol a TuHusok történelmet írtak.
[előzmény: (7319) pockok, 2017.03.21 20:24:58]

mgpxhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.21 22:10:21 (7320)
Ha már neki kezdtetek saját szerkesztő program fejlesztésének, akkor érdemes megfontolnotok, hogy külön rétegben megjelenítsétek az OSM-ről API-n lehúzott tracklogokat is, netán még a térképes adatokat is. Szubjektív becslésem alapján, évente nagyságrendileg annyi saját felmérésből származó új terepi út és POI kerül beszerkesztésre a magyar OSM-re, mint a turistautak.hu-ra. Ezek felhasználása számotokra is egy új lehetőség a térkép bővítéséhez. Éljetek vele bátran :-)

Az meg mindenkinek szíve joga, hogy a kedvenc szerkesztőeszközét, térképes adatbázisát használja, bárhogy is hívják azt. Ezen kár civakodni.
[előzmény: (7316) Lipták Roland, 2017.03.17 14:35:17]

pockokhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.21 20:24:58 (7319)
A linket átírva lejön az egész. Pl.: http://turistautak.hu/forum.php?egylapon=7500&id=osm

Én is a napokban mentettem le, a biztonság kedvéért. Van benne egy csomó hasznos infó is, főleg az elején. Kár lenne, ha eltűnne.

Én pl. rendszeresen keresek itt vissza (inkább itt keresek vissza) dolgokat. Az MGKE tagoknak van erre a célra alul egy kereső blokk is. Persze ez egyéni, kinek mi áll kézre.
[előzmény: (7317) grin, 2017.03.21 16:18:34]

grinhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.21 16:25:07 (7318)
1) http://openstreetmap.hu/

2) Ha érdekel a valódi hazai munkamódszer, gyere el a havi meetingre, illetve gyere el egy mapping partyra. Nem harapunk. Ha nem érdekel, akkor semennyire sem visz előre, ha véleményezed úgy, hogy nem tudsz róla szinte semmit, ugye. (Szívesen elküldök neked is mindent, amit az OSM-be felmérek, de félek, hogy nem pont olyan, mint amilyennek szeretnéd. De ha gondolod, nézd meg miket rajzoltam, és ami „survey” jelölésű ott biztos lehetsz, hogy terepről származik, mint például a Piliscsaba melletti erdei utak.)

3) Óóóó van nekünk mindenünk, köszönjük szépen. Én konkrétan nem szeretem ezt a fórumsoftware-t, de itt vannak a jófej tuhus térképészek egy része, és miattuk még a szenvedést is megéri. ;-)

4) Én mindenképp megnézném, tök szép lehet. Ha mellé írjuk, hogy LIPTÁK ROLAND ÖTLETE NYOMÁN, esetleg, hogy ÉS OLDEYE NEM TILTOTTA MEG, nekem az is teljesen oké.

Peace.
[előzmény: (7316) Lipták Roland, 2017.03.17 14:35:17]

grinhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.21 16:18:34 (7317)
Ezt olyan kedvesen sikerült megfogalmaznod. :-)

De az észrevétel jogos: van valami udvarias módja a lementésnek azon túl, hogy egy crawlert ráengedek?
[előzmény: (7315) Old Eye, 2017.03.17 13:45:58]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.17 14:35:17 (7316)
Ó, hát akkor migráljátok át a http://www.osm.hu -ra!
Ez egyrészt jól illeszkedne a hazai OSM munkamódszereihez, másrészt meg végre lenne egy saját, igazi fórumotok is, és nem kéne a másokéit használni. ;)
Kolesár pedig kiírhatná 30 méteres, lángoló betűkkel a Zinternet egére, hogy Ezt Is Ő Intézte El. :D
[előzmény: (7314) grin, 2017.03.17 10:25:27]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2017.03.17 13:45:58 (7315)
Már ment itt fórum a süllyesztőbe. Ha emlékül meg akarod őrizni itteni tevékenységedet, mentsd le magadnak!
[előzmény: (7314) grin, 2017.03.17 10:25:27]

grinhozzászólásai | válasz erre | 2017.03.17 10:25:27 (7314)
Akkor le is lehetne archiválni ezt a fórumot.
Hiányozna. ;->
[előzmény: (7309) Lipták Roland, 2016.10.16 10:30:31]

BáthoryPéterhozzászólásai | válasz erre | 2017.01.30 15:12:11 (7313)
Meetup.com-on regisztrálsz, és az esemény lapján (múltkori linkem) megnyomod a nagy piros Join and RSVP gombot. (Idióta neve van, de nem tudunk vele mit tenni.)

Megköszönjük, ha regisztrálsz, mert abból tudjuk, hány résztvevőre számítsunk, de még senkit nem rúgunk ki azért, mert bejelentetlenül érkezett. Szóval gyere nyugodtan! :)
[előzmény: (7312) cseremoha, 2017.01.30 08:45:21]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2017.01.30 08:45:21 (7312)
"A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött." -- Hol lehet regisztrálni?
[előzmény: (7311) BáthoryPéter, 2017.01.23 21:44:39]

BáthoryPéterhozzászólásai | válasz erre | 2017.01.23 21:44:39 (7311)
A következő OpenStreetMap meetupot január 30-án, hétfőn tartjuk. Három előadással készültünk:
* Fehér Krisztián: OpenStreetMap adatok felhasználása külső alkalmazásokban
* Úr Balázs: „Tarts jobbra”
* Kolesár András: durva hibák helyett egyenletes jó minőség

Részletes program, jelentkezés:
https://www.meetup.com/OpenStreetMap-Hungary/events/236964572/

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

BáthoryPéterhozzászólásai | válasz erre | 2016.10.16 18:05:16 (7310)
OMP-n a hiányzó szektorok problémája ismert, visszatérő hiba, gyakran látom az ottani fórumon. Az okát nem tudom, annyi biztos, hogy nem az OSM hibája. Ezért is mi, OSM szerkesztők nem tudtunk itt érdemben válaszolni.
[előzmény: (7305) Old Eye, 2016.10.15 23:35:17]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.10.16 10:30:31 (7309)
Úgy tűntek el, ahogy jöttek.

Akkor le is lehetne archiválni ezt a fórumot.
[előzmény: (7305) Old Eye, 2016.10.15 23:35:17]

VPhozzászólásai | válasz erre | 2016.10.16 09:08:10 (7308)
Beírtam az OMP-s fórumba, és ott reagáltak is rá: ismeretlen okból hol itt, hol ott ki-kimarad egy egy szektor.

Mi nem látszik (pontosabban mi nem látszott 8 napja, mert azóta a mai, friss letöltésben már jó)?
Egy teljes szektorban semmilyen út se látszik, csak a növényzet háttér, a domborzat a POI-k és a névrajz.
[előzmény: (7307) olahtamas, 2016.10.16 07:22:01]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2016.10.16 07:22:01 (7307)
Azért sem egyszerű a dolog, mert a kérdés sem tiszta!
Nekem látszanak az utak, az OMP Garmin kimeneten, amit kb. 3-4 napja frissíthettem.
Vajon melyik út nem látszik konkrétan?

Az, hogy a turistautak kiemelés nem látszik néhol, az a számunkra távol álló jelölés miatt lehet talán, mert a
osmc:symbol red:red:white_bar:133:black ikon nincs lekezelve az OMP-n.
(két piros sáv között egy fehér sáv, melybe feketével 133 -as szám van írva )

http://hiking.waymarkedtrails.org/#route?id=2800133&map=17!45.6965!11.2217
[előzmény: (7305) Old Eye, 2016.10.15 23:35:17]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2016.10.16 06:57:41 (7306)
Hát eléggé kiesik Magyarország területéről, hogy ne ez az adatbázis legyen :)
[előzmény: (7304) VP, 2016.10.15 19:59:54]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2016.10.15 23:35:17 (7305)
Csak mint forrás ugyanaz. Az a kérdés, az adatok OSM-en is hiányzanak vagy csak az OMP-on.
Ne reménykedj, hogy itt kapsz választ.
Az OMP-sek ezt nem olvassák, van saját fórumuk, az OSM-esek több, mint fél éve nem használják. Úgy tűntek el, ahogy jöttek.
[előzmény: (7304) VP, 2016.10.15 19:59:54]

VPhozzászólásai | válasz erre | 2016.10.15 19:59:54 (7304)
Azt hittem, ez ugyanaz az adatbázis.
[előzmény: (7303) Bryan, 2016.10.14 20:02:09]

Bryanhozzászólásai | válasz erre | 2016.10.14 20:02:09 (7303)
Ezt a hibát miért nem az openmaps fórumán jelzed(van nekik is fórumuk)?
[előzmény: (7302) VP, 2016.10.08 10:17:13]

VPhozzászólásai | válasz erre | 2016.10.08 10:17:13 (7302)
Sziasztok!

Frissítettem az omp térképet (omphiking.exe, http://openmaps.eu/dltosm.php?dl=omphiking.exe ), és ismét van egy szektor, ami hiányzik: 455110. Pontosabban az utak hiányoznak róla.
Legutóbb volt már ilyen, valami apró bug okozta.

(Persze nem létkérdés, nem készülök most épp oda, csak szólok.)

Hevhozzászólásai | válasz erre | 2016.09.23 22:24:53 (7301)
http://openmaps.eu/mapsforgedownload
[előzmény: (7300) HPisti88, 2016.09.21 15:44:18]

HPisti88hozzászólásai | válasz erre | 2016.09.21 15:44:18 (7300)
Segítségeteket kérem: microsoft-lumia-650 telefonra szeretnék turista térképeket feltölteni, hogy tudom megtenni?

muszihozzászólásai | válasz erre | 2016.04.05 10:32:20 (7299)
Igyekszem :-)

Úgy tűnik, az adminok és az OSM közösség együttes ráhatásával sikerült leszoktatni az idióta barátunkat a rajzolásról, legalábbis úgy látom, hogy kb. 2 hónapja nem rajzolt semmit. A vége fele már eléggé eldurvult a helyzet, különböző (magyar) neveken regisztrált, és random beletörölt a térképbe. Szerencsére egy vak hangot nem tud magyarul, így nagyon gyorsan ki lehetett szúrni a Google-translate szintű kommentjei alapján :-)

Igyekszem javítani, amit szétbarmolt, de ha valaki a Szigethegységbe indul túrázni, egyelőre javaslom használni a 2015-11-11-i OSM térképet, ez még viszonylag közel van a valósághoz (md5sum: 8345930baf4a0d5ebb8f2b63cdb49012).
[előzmény: (7219) BáthoryPéter, 2016.02.11 09:44:53]

Jujuhozzászólásai | válasz erre | 2016.03.26 10:41:58 (7298)
Köszi! Ez elkerülte valahogy a figyelmemet...
[előzmény: (7297) olahtamas, 2016.03.25 14:10:40]

olahtamashozzászólásai | válasz erre | 2016.03.25 14:10:40 (7297)
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hu:Tag:natural%3Dwallow
[előzmény: (7296) Juju, 2016.03.25 00:21:43]

Jujuhozzászólásai | válasz erre | 2016.03.25 00:21:43 (7296)
Eddig a dagonyát natural=wetland -al jelöltem, akkor javítsam sárra?
[előzmény: (7288) mgpx, 2016.03.21 21:53:56]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.03.22 12:40:12 (7295)
Akkor csak a másik lehetőség marad.
Univerzális megoldás minden MVP-re.*
*Irodalmilag kevésbé tájékozott topicolvasók kedvéért:
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Galaxis_%C3%BAtikalauz_stopposoknak_technol%C3%B3gi%C3%A1ja#MVP_pajzs
[előzmény: (7294) cseremoha, 2016.03.22 12:04:28]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2016.03.22 12:04:28 (7294)
"Nemrég megnyílt az út a TuHu Mapedit fejlesztésére." ...hát akinek kedve van hozzá csak fejlessze. Hajrá ...

Volt idő, mikor még örömmel vettem volna ezt a fejlődést/fejlesztést, de azon már túl vagyok, ...meg aztán nem is a fejlesztések elmaradása miatt tettem le a lantot. :-(
[előzmény: (7293) Lipták Roland, 2016.03.22 11:38:50]

Lipták Rolandhozzászólásai | válasz erre | 2016.03.22 11:38:50 (7293)
Nemrég megnyílt az út a TuHu Mapedit fejlesztésére.
Az új verzióban ki lehet cserélni a POI-hoz tartozó kommentet. Utána már csak a kapukra rajzolt POI-kat kell átmozgatni a poligonok közepére, és a helyükre kapu POI-t tenni.

...vagy...

lesz@rod.
[előzmény: (7292) cseremoha, 2016.03.22 10:59:12]

cseremohahozzászólásai | válasz erre | 2016.03.22 10:59:12 (7292)
Valamiért úgy gondoltam/gondolom, hogy egy temetőt elég csak egy POI-val megjelölni, valamint a temető kapuja számomra egyértelműen kapu POI.
[előzmény: (7291) Lipták Roland, 2016.03.22 09:46:53]

Lapozás: előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | ... | következő

Egy lapon megjelenő sorok száma:

új hozzászólás | témák listája


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók