turistautak.hu térképrészleteK+ jelzés GPS-szel
[ english
Előzmények

Szcsmohozzászólásai | válasz erre | 2018.10.10 23:40:38 (77180)
Kedves Old Eye! Köszönöm a gyors válaszodat. Sokat kerékparozunk és túrazunk terepen, ehhez keresek jól navigáló gps-t. Eddig Bryton 530 által húzott vonal után mentünk, de az az útkereszteződéseknél nem ad pontos iránymutatást. Csak térképes navigálásra használnám, a többi senzor (pulzus, pedálfordulat) maradna másik eszközön. A Garmin edge Explore készüléket néztük ki (a másik amit azóta elvetettünk a garmin touch 35 volt). A kinézett Explore készülék 39x65mm-es kijelő, ami talán mar jól,kezelhető, 16Gb memóriával rendelkezik, nem bővíthető, de gondolom Magyarország és Ausztria túratérképhez elegendő. Ahogy olvastam nem a legjobb, hogy belső memóriára kell a plussz térképet feltenni. Aksival működik, 12órát ígérnek, remélem a hosszabb túráknálmis elég lesz. GPS (amerikai) műholdasrendszer kompatibilis - remélem ettől még jól veszi a jeleket. Van esetleg tapasztalatod a készülékről?
A Basecamp-et feltettük számítógépre és ala az openmaps és turistautakat is. A szerkesztést mégntanulmányozni kell rajta. Én eddig a gpsies.com-on szerkesztettem a trakkokat, az jól működött nekem. De ha jól értem úgy is lehet, hogy a gpsies.com-on megszerkesztem a trakkot, azt betöltöm a basecamp-be és onnan teszem a garmin kütyü megfelelő mappájába.
[előzmény: (77158) Old Eye, 2018.10.10 07:53:47]

Old Eyehozzászólásai | válasz erre | 2018.10.10 07:53:47 (77158)
Szcsmo!
Garmin navigáció vásárlását tervezem, amire a turistautak.hu terkepet szeretném feltölteni. Segítenétek, hogy hogyan kell? Mennyi helyet foglal el ez a térkép? Ha feltöltöm a garminra, akkor az alapból rajta lévő térkép elveszik? Köszönettel a válaszokért

Elég keveset írtál.
Kétféle Garmin készüléktípus van - autós navigációs és túra GPS.

Az autósra már telepítve van térkép, általában NaviGuide termék. Negyed-fél évenként frissül, megkapod a frissítések letöltéséhez a 'kulcsot', de neked kell leszedned az új térképet a szolgáltatótól, csak egy-két kattintás, magától feltelepül a készülékre.

A túra GPS-eknél más a helyzet. A gyártótól alapból egy minimál térképpel érkezik a forgalmazótól. Valahogy úgy, mintha egy 0 km-es autót vennél, csak annyi űzemanyag van benne, hogy átvétel után el tudj vergődni a legközelebbi kúthoz. Úgyhogy azt nyugodtan felülvághatod.

Mindkét fajta GPS-nél közös az alaptérkép, amit elsősorban használsz, neve: 'gmapsupp.img'. Általában a készülék belső memóriája 'GARMIN/' könyvtárában található. Ezt kell felülírni, vagy más névvel mellé másolni a friss/más térképet.
Van olyan felhasználó, ki többféle térképet használ, a készülék belső memóriája nagy (az újabb GPS-ek belső memóriájába elfér akár a teljes Kárpát-medence turistatérképe), de véges, esetek többségében külön megvásárolandó mini SD-vel bővíthető további térképek fogadására.

Első lépésben a következő két kérdést kell megválaszolnod magadban:
- Mire fogod használni a GPS készüléket?
- Milyen szintű számítástechnikai ismeretekkel rendelkezel?

Autós navigációnál egyszerő a helyzet. Vagy kapsz vagy veszel a készülékhez térképet és csupán frissíted negyed/fél évenként.

Túrázásnál más az ábra. Rengeteg digitális turistatérkép van, a hazaiak ingyenesek, folyamatosan frissülnek.
A turistautak.hu portál bármely lapján jobb felső sarokban látsz egy K+ képet, katintsd rá! A turistautak.hu GPS készülékekre tölthető térképek listájára vezet.

Ha gyenge vagy számítástechnikában, csak térképet tölts le (a lista eleje, 'Közvetlenül a Garmin GPS-re tölthető térképek') és átmásolod a Garmin készülékedre és kész.

Ha jobb vagy, ajánljuk valamelyik a telepítő használatát (MapSource/BaseCamp használók részére készült telepítők). Windows gépedre telepítsd MapSource vagy BaseCamp (Garmin termékek) applikációt, aztán telepited a kiválasztott térképet, MapSource-szal/BaseCamp-pel nézegetheted, tervezhetsz útvonalat és - ez a lényeg - a térkép egy neked fontos részét, akár az egészet átküldöd új kütyüdre.

Ha profi vagy, rakhatsz össze térképet (Azoknak, kik inkább maguk raknak össze térképet) magadnak akár több szolgáltató többféle térképéből is és teszed készülékedre.


Bejelentkezés név:  jelszó:   tárolás [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a geocaching.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ térkép ] [ + felmérések ~ ] [ + útvonalak ~ ] [ + poi ~ ] [ belépés ] [ faq ] [fórum] [email]

A weboldal működése és tartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, köszönettel vesszük az észrevételeket a fejlesztési ötletek oldalon.
A turistautak.hu-ra feltöltött track-eket és a letölthető térképeket, azaz térképi adatbázist az ODbL licencnek megfelelően bárki használhatja.
Minden egyéb anyag előzetes írásbeli engedély nélkül csak magáncélra használható fel. jogi tudnivalók